Home Duurzaam Consumeren 'Vleesvervangers milieuonvriendelijker dan vlees'

'Vleesvervangers milieuonvriendelijker dan vlees'

Een vegetarische levensstijl is niet per definitie goed voor het milieu, zo blijkt uit een studie van de Britse Cranfield University uitgevoerd op vraag van WWF. Vooral de vegetarische vleesvervangers, een belangrijke bron van proteïnen, zouden een zware ecologische voetafdruk hebben.


Uit de studie bleek dat massaal overschakelen van runds- en lamsvlees op soja, tofu en quorn zou leiden tot een toename van de landbouwgrond, wat een risico inhoudt voor het regenwoud. Het verbouwen van vleesvervangers is ook erg energie-intensief, en de afgewerkte producten zijn vaak bereid.

Ver weg
Een ander element is dat de basisingrediënten voor de vleesvervangers vaak ergens ver weg worden verbouwd, Latijns-Amerika bijvoorbeeld, terwijl vlees 'van eigen bodem komt', hoewel dat lang niet altijd het geval is. Argentinië bijvoorbeeld voert veel rundsvlees uit naar Westerse landen. De studie merkt dan ook op dat Groot-Brittannië de ecologische voetafdruk van Britse voedingsconsumptie onderschat omdat exportgoederen niet werden meegerekend.

Brood en pasta
"Vleesvervangers zijn voor sommige mensen het symbool voor milieuvriendelijkheid, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Meer brood, pasta en aardappelen eten in plaats van vlees, is wél milieuvriendelijker", aldus auteur Donal Murphy-Brokern.

Veronderstellingen
Vegetarische organisaties en WWF laten zich dat niet zomaar zeggen. "De cijfers in deze studie zijn gebaseerd op onzekere veronderstellingen van hoe vegetariërs hun dieet opbouwen en hoe de voedingsindustrie zal reageren op een wijziging in de vraag. Als je je ecologische voetafruk wil verkleinen door vegetariër te worden, is het uiteraard geen goed idee om op hoogbereide producten te steunen.

Dat neemt echter niet weg dat de vleesindustrie enorme schade aanbrengt, en dat een plantaardig dieet goed is voor mens, dier én milieu", reageert Liz O'Neill, woordvoerster van de Vegetarian Society.

De woordvoerder van WWF merkt op dat vleesproductie veel methaangas de lucht in stuurt, wat schadelijker is voor het broeikaseffect dan CO2. Bovendien verbruikt het veel water.

Oorzaak én oplossing
Een recent onderzoek van de VN rapporteert dat de vleesindustrie een van de grote veroorzakers is van veel milieuproblemen, waaronder global warming, erosie, water- en luchtvervuiling en een verlies van biodiversiteit. De industrie alleen zou verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Maar de vleesindustrie kan ook potentieel veel bijdragen aan het oplossen van de milieuproblemen, zo zegt het VN-rapport, en met relatief weinig kosten kunnen grote verbeteringen gebeuren.

Eigen keuze
Of een vegetarische levensstijl dus 'ecovriendelijk' is of niet, is afhankelijk van wat je eet om het vlees te vervangen.  Net zoals een vegetarisch dieet niet noodzakelijk gezond is, als het enkel uit paprikachips en vierkazenpizza's bestaat. (edp)
Bron: Het Laatste Nieuws

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


CITES loopt uit op grote teleurstelling

De CITES-conferentie over de handel in bedreigde planten en dieren is gisteren 25 maart geëindigd in een grote teleurstelling voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en alle landen die serieus werk willen maken van de bescherming van dier- en plantensoorten.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com