Home Duurzaam Consumeren Wereldvoedseldag over voedselverspilling

Wereldvoedseldag over voedselverspilling

Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, wordt de aandacht gevestigd op de enorme verspilling van voedsel en de consequenties die dit heeft voor honger in de wereld.

Bijna een miljard mensen op aarde heeft chronisch een tekort aan eten. Aan de andere kant gaat overal op de wereld enorm veel voedsel verloren. Gemiddeld in Europa gaat het om veertig procent van het voedselaanbod dat tussen ploeg en bord verloren raakt. Alleen al de Nederlandse consument gooit 10% van het voedsel onnodig in de vuilnisbak. Maar ook elders in de keten – zowel in het Zuiden als in het Noorden - gaat een hoop voedsel verloren. Horeca en supermarkten in Nederland verspillen ook nog eens 2 miljard Euro op jaarbasis. Overal ontstaan initiatieven om deze voedselverliezen te verminderen. Dit kan zowel bij de consument thuis als bij de boeren, de voedselindustrie en de supermarkten.

Filmevenementen

In zes filmtheaters vindt zaterdagmiddag 16 oktober het filmevenement “Minder afval, minder honger?” plaats. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Wageningen kunnen de theaterbezoekers die middag door middel van filmcollages, documentaires en discussie meer te weten komen over de oorzaken van voedselverspilling en of het bestrijden daarvan kan helpen om de honger in de wereld te verminderen.

’s Morgens begint Wereldvoedseldag met uitzending van de documentaire “Taste the Waste op Nederland 2 om 9.30 uur. Deze film van de Boeddhistische Omroep Stichting laat zien hoe supermarkten, telers, voedselexperts, milieu-activisten en politici zich bezighouden met voedselverspilling. Dit is de start van acht dagen aandacht op televisie voor voedsel door NCRV, VPRO en de Boeddhistische Omroep Stichting. Hoe wordt het voedsel geproduceerd, hoe kan het beter en hoe kunnen we ondervoeding bestrijden?

Wereldvoedseldag wordt jaarlijks georganiseerd  door Wageningen Universiteit en Schuttelaar & Partners. Wereldvoedseldag 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV, de Boeddhistische Omroep Stichting, Hoofdstad van de Smaak, ICCO, Unilever en de Van Gansewinkel Groep.

Het LEI heeft bijgedragen aan de brochure 'Minder honger door minder voedselverspilling? Het kan!' Deze brochure legt op een praktische manier uit wat het nut is van thuis minder eten verspillen.

 

AddThis Social Bookmark Button


60.000 euro voor drie prijsvragen biodiversiteit

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is op zoek naar de meest innovatieve, creatieve en onconventionele ideeën die bijdragen aan het behoud of verbeteren van de biodiversiteit.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com