Home Duurzaam Lifestyle Gemeente zet in op mentaliteitsverandering

Gemeente zet in op mentaliteitsverandering

De gemeente Amsterdam zet in op mentaliteitsverandering. Amsterdam helpt inwoners bij het scheiden van afval. ‘Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit’. Onder dat motto start de gemeente Amsterdam  vandaag een meerjarencampagne om Amsterdammers ertoe aan te zetten hun afval beter te scheiden. Amsterdam heeft zogenaamde ‘nieuwe scheiders’ nodig. Nieuwe scheiders weten waarom ze afval moeten scheiden, weten waar ze met al het gescheiden afval heen moeten en doen bewust mee met het goed scheiden van huishoudelijk afval en grofvuil. Voor de beoogde mentaliteits- en gedragsverandering trekt de gemeente twee jaar uit.

Producten van glas, metaal, hout, textiel en papier, maar ook oude elektrische apparaten kunnen prima gerecycled kunnen worden. En schadelijke stoffen, zoals die vaak in Klein Chemisch Afval zitten, moeten niet bij het restafval terecht komen. In Amsterdam komt zo’n 25% van het herbruikbare en milieuschadelijke afval in het huisvuil terecht. De gemeente wil dit percentage sterk terugbrengen en zijn inwoners beter leren scheiden. Ook wil de gemeente dat men zich beter aan de regels houdt voor het aanbieden van grofvuil. Deels is dit een zaak van goede voorlichting, want er zijn bij Amsterdammers nog veel misverstanden over het nut van afval scheiden. Ook weten niet alle Amsterdammers waar ze met hun gescheiden afval terecht kunnen, en wat hergebruik oplevert.

Het nieuwe scheiden

De campagne introduceert ‘het nieuwe scheiden’: bewust omgaan en meedoen met het goed scheiden en aanbieden van afval. In de campagne doet de gemeente Amsterdam op een speelse manier publiekelijk een beroep op de Amsterdammer om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De ‘nieuwe scheider’ gooit herbruikbaar en milieuschadelijk afval niet langer bij het huisvuil, maar brengt dit naar de glas-, papier- of textielbak. Of levert het in bij de winkel, de chemokar of een van de zes Amsterdamse Afvalpunten. De gemeente plaats het issue afvalscheiding voor meerdere jaren op de agenda, waarbij steeds een nieuwe gescheiden afvalstroom in de spotlights gezet wordt. De afvalstroom Klein Chemisch Afval (KCA) is daarvan de eerste.

De campagne is een initiatief van de samenwerkende stadsdelen en het Afval Energie Bedrijf.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com