Home Duurzaam Lifestyle Duurzame Vismarkt op de Nieuwmarkt

Duurzame Vismarkt op de Nieuwmarkt

11-11-11: Duurzame Vismarkt 'Catch of the Day' op de Nieuwmarkt. Op vrijdag 11 november 2011, dé Dag van de Duurzaamheid, organiseert Ondernemersvereniging Nieuwmarkt (OVN) de eerste duurzame vismarkt op de Nieuwmarkt in Amsterdam. De club enthousiaste ondernemers aan het plein worden bij het organiseren van dit evenement gesteund door Stichting De Noordzee (SDN), Marine Stewardship Council (MSC) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) en vishandel Fa. Tel. De vismarkt biedt lekkere, duurzame vishapjes, informatiestands en muziek en is vrij toegankelijk voor bezoekers en buurtbewoners.

De afgelopen jaren is de aandacht voor duurzaamheid in de vissector en de bewustwording bij de consument rond dit thema enorm gegroeid. MSC is het keurmerk dat consumenten de garantie geeft dat de vis duurzaam gevangen is. SDN en het WNF zetten zich in voor meer MSC-gecertificeerde vis in winkels, restaurants en op de markt. Dat doen ze door consumenten voor te lichten over duurzame visserij en samen met de visserij te komen tot verantwoorde vangstmethoden.

De Nieuwmarkt heeft een historie op het gebied van vismarkten. Van 1840 tot aan 1938 stond op de kop van de Gelderse kade een vismarkt. Dagelijks werd hier vanaf de toenmalige Zuiderzee verse vis aangevoerd. De ondernemers op het plein zien deze markt graag in ere hersteld. Een hedendaagse versie van de nostalgische vismarkt; een periodieke vismarkt waar bewoners & bezoekers van de Nieuwmarkt heerlijke vis kunnen kopen. Met een ruim assortiment aan vis, die volgens de viswijzer (www.goedevis.nl) is samengesteld, zodat de mensen ‘s avonds een (h)eerlijk stukje vis op hun bord hebben liggen!

Deze visie had voorzitter van de OVN Barry van den Berg voor ogen toen hij dit idee enkele maanden geleden deelde met de overige bestuursleden. In Amsterdam is nog geen equivalent van een markt in deze opzet als vismarkt. Wel zijn er vele biologische markten door de stad verspreid. Op de Nieuwmarkt wordt de biologische zaterdagmarkt al ruim 15 jaar druk bezocht. De gemeente Amsterdam is dan ook enthousiast over het initiatief tot deze vismarkt, het bestuur van stadsdeel centrum (Jeanine van Pinxteren – voorzitter & Boudewijn Oranje – o.a. economische zaken/marktzaken) ziet het belang van economische stimulering & verduurzaming van de vishandel en hebben de realisatie mede mogelijk gemaakt.

Het programma van het vismarkt-evenement loopt van 12.00 tot ca 20.00-22.00 uur en heeft veel moois & lekkers in petto! Vishandel Fa. Tel zal verschillende demonstraties en uitleg geven over de vissoorten, toont de bezoekers hoe vis wordt gefileerd en verzorgt natuurlijk het belangrijkste: de smaak van de goede vis, oftewel een proeverij van diverse vis en bereidingswijzen van vis. SDN, MSC en WNF verzorgen informatiestands waar bezoekers terecht kunnen met vragen als ‘wat is goede vis en hoe gebruik je de viswijzer? /waar koop je goede vis? / wat is het MSC keurmerk en hoe krijgt een vis deze? / welke restaurants verkopen vis met het MSC keurmerk?’ Ook de Puur restaurantweek, die in de week aansluitend aan het vismarkt-evenement plaatsvindt van 14-22 november zal een steentje bijdragen. Restaurant-café In de Waag is een van de deelnemende restaurants aan deze Puur restaurantweek. Het restaurant midden op de Nieuwmarkt serveert al ruim een jaar de vele toeristen en Amsterdamse bezoekers van het middeleeuwse Waaggebouw vis met het MSC keurmerk.

Het evenement is vrij toegankelijk voor bezoekers en buurtbewoners en heeft een open karakter. Er is gelegenheid tot het kopen van bonnenboekjes waarmee tegen een gereduceerd tarief heerlijk kan worden geproefd van alle lekkernijen van vishandel Fa. Tel en een drankje. Muzikale invulling waaronder het Amsterdams havenkoor maakt het plaatje compleet!

Kortom, kom op de Dag van de Duurzaamheid, vrijdag 11-11-11, naar de Nieuwmarkt voor een culinaire & informatieve duurzame: Catch of the Day!

 

AddThis Social Bookmark Button


Enquete i.h.k.v. WNF 50 jaar

De zwarte ooievaar die weer broedt in Nederland, de steur die als vanouds paait in de Rijn, of tijdens een wandeling oog in oog staan met een eland in de Biesbosch. Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt dan zijn deze uit Nederland verdwenen diersoorten binnen 50 jaar terug.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com