Home Duurzaam Lifestyle Slow Food-beweging viert zilveren jubileum

Slow Food-beweging viert zilveren jubileum

Slow Food, de internationale beweging die zich inzet voor een evenwichtiger voedselsysteem, viert op 10 december (Terra Madre-dag) 2014 zijn 25-jarig bestaan. Wereldwijd zullen meer dan honderdduizend mensen deelnemen aan talloze evenementen die draaien rond de Ark van de Smaak, de catalogus van bedreigde voedselproducten van Slow Food.

In Nederland, waar Slow Food momenteel rond de 3000 leden telt, staan een twintigtal evenementen op de rol. Die variëren van kooksessies met lokale Ark-producten tot lezingen over het belang van voedseldiversiteit. De evenementen zijn te vinden op de website van Slow Food Nederland: www.slowfood.nl.

Slow Food is in 1989 in Italië opgericht als een verzetsbeweging tegen het snel oprukkende fenomeen “fast food”. Centraal stonden de begrippen “Lekker, puur en eerlijk” – smakelijk, duurzaam geproduceerd voedsel waar de producent een redelijke prijs voor krijgt. In de filosofie van Slow Food spelen voorts kleinschaligheid, ambachtelijkheid en lokale herkomst van voedselproducten een belangrijke rol.

In de loop van zijn 25-jarige historie is Slow Food zich steeds meer gaan richten op het behoud van biodiversiteit in de voedselketen. Die staat de laatste decennia onder grote druk: 90 procent van de wereldvoedselconsumptie is afkomstig van een vijftigtal producten. Een potentieel uiterst kwetsbaar voedselsysteem is het resultaat.

Via de Ark van de Smaak levert Slow Food al twee decennia een unieke bijdrage aan het behoud van voedseldiversiteit. De Ark is een dagelijks groeiende verzameling van bedreigde, bijna vergeten groente- en fruitvariëteiten, dierenrassen en –soorten, vangst-, fok- en teeltmethoden, halffabrikaten en eindproducten.

Wereldwijd telt de Ark momenteel een kleine 2000 producten, waarvan 60 in Nederland. Die lopen uiteen van het bijna verdwenen Sint-Jansrogge en de duurzame staandwantvisserij in de Waddenzee tot traditionele Amsterdamse ossenworst en Texelse schapenkaas. Mede dank zij de inspanningen van Slow Food vinden zij steeds vaker hun weg naar de consument en de horeca: de Slow Food Chef’s Alliantie, waarin zich meer dan 50 professionals verenigen, stimuleert het gebruik van Ark-producten in de aangesloten restaurants, instellingskeukens en cateringbedrijven.

Slow Food maakt zich ook sterk voor een nauwere band tussen consument en producent. Zij ontmoeten elkaar in de 20 plaatselijke afdelingen (convivia) die Slow Food Nederland telt. De convivia organiseren proeverijen, workshops, excursies en streekmarkten. Surf voor een uitgebreide agenda naar www.slowfood.nl.

Slow Food International is actief in 150 landen. Het ledental staat wereldwijd op 100.000.

De 20 evenementen zijn in (alfabetisch) Amsterdam, Bergeijk, Cothen, De Koog, Den Burg, Driebergen, Kortenhoef, Lauwersoog, Leeuwarden, Ottoland, Rotterdam, Ryptsjerk, Westervelde, Winterswijk en Zwolle.

 

AddThis Social Bookmark Button


Klimaatverandering en aanpassing natuurbeleid

Bij uitvoering van het huidige natuurbeleid blijft de natuur kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Behoud van alle dier- en plantensoorten per gebied is niet realistisch in het licht van de klimaatverandering.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com