Home Duurzaam Overheid Parlement EU verbiedt handel illegaal gekapt hout

Parlement EU verbiedt handel illegaal gekapt hout

Europa is één van de grootste importeurs van illegaal hout en daardoor medeverantwoordelijk voor grootschalige ontbossing door illegale houtkap. De EU-landbouwministers zijn vooralsnog niet tot een standpunt gekomen om daar verandering in te brengen, maar het Parlement is duidelijk: hout van illegale houtkap mag niet verhandeld worden.

Illegale houtkap leidt tot ontbossing, verlies aan biodiversiteit en is verantwoordelijk voor bijna 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Al tien jaar is Europa bezig om dit tegen te gaan, maar tot nu toe zonder veel succes. Nog steeds is bijna 40% van de wereldwijde houtkap illegaal.

Bas Eickhout: "Dat ligt vooral aan de vrijwilligheid van het Europese beleid. Vrijwillige afspraken tussen landen zijn niet genoeg, dat heeft het verleden uitgewezen. Er is Europese wetgeving nodig, die handel in illegaal gekapt hout strafbaar maakt. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat het hout dat zij in de winkels kopen op een legale wijze is geproduceerd."

Het vandaag aangenomen rapport moet ervoor zorgen dat het in Europa verkochte hout traceerbaar is tot aan de houtkap. "Deze traceerbaarheid is nodig, want anders valt niet na te gaan waar het verkochte hout vandaan komt. Je moet kunnen zien of het hout legaal of illegaal gekapt is om te kunnen handhaven", aldus Eickhout.

Bron: GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout

 

AddThis Social Bookmark Button


Handel in tonijn en haaien

 175 landen bijeen voor herziening handelsverdrag wilde planten en dieren. Handel in tonijn en haaien hoog op agenda CITES-conferentie. Regeringen van 175 landen komen van 13-25 maart in Doha (Qatar) bijeen voor de 3-jaarlijkse CITES-conferentie.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com