Home Duurzaam Overheid Steeds meer gemeenten kiezen voor fairtrade

Steeds meer gemeenten kiezen voor fairtrade

In juli publiceerde Rotterdam het aanbestedingsbeleid voor dranken- en foodautomaten. Daarin eist Rotterdam dat alle koffie, thee en cacaoproducten moeten voldoen aan fairtrade voorwaarden. Vorige maand deed Gemeente Amsterdam dit ook al. Daarmee sluiten de twee grote steden aan bij een trend die de Fairtrade Gemeente campagne in gang heeft gezet.

Per 1 januari 2010 gaat de Rijksoverheid voor 100% duurzaam inkopen. Op 9 oktober stemde de ministerraad in met de sociale criteria voor het inkoopbeleid. In deze criteria zijn niet alleen eisen voor de arbeidsomstandigheden opgenomen, maar ook de fairtrade-norm voor een eerlijke prijs. Sommige gemeenten, zoals Rotterdam, lopen op dit beleid vooruit en besluiten om zelf ook al fairtrade in te kopen. Daarbij sluiten steeds gemeenten aan bij de Fairtrade Gemeente campagne.

Dit jaar kregen Goes, Groningen en Het Bildt de titel Fairtrade Gemeente. Deze eervolle titel geeft aan dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aan zes campagnecriteria voldoet. Zo laat een gemeente andere zien dat horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid fairtrade-producten verkopen of gebruiken. Ook promoten zij fairtrade bij de inwoners van de gemeente. In heel Nederland zijn bijna vijftig gemeenten actief met de campagne Fairtrade Gemeente.

De gemeenten Rotterdam en Amsterdam kunnen het predicaat Fairtrade Gemeente ook verdienen als ze de inwoners en ondernemers in hun gemeente motiveren om aan de slag te gaan met eerlijke handel. Dat is belangrijk, want zo kan de verkoop van fairtrade producten in heel de stad worden vergroot en dit betekent meer omzet voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De criteria voor eerlijke handel, zoals bijvoorbeeld in het keurmerk van Max Havelaar, garanderen dat de boeren en producenten op zijn minst een minimumprijs betaald krijgen voor hun producten. Daarnaast betekent fairtrade ook voorfinanciering en langdurige handelsrelaties. Via eerlijke handelsvoorwaarden krijgen boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans om op eigen kracht te werken aan belangrijke zaken als scholing, gezondheidszorg, milieuverbeteringen en biologische landbouw.

Initiatiefnemers
De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne. Samen promoten zij fairtrade producten.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Verlies van soorten is dure aangelegenheid

Verlies van plant- en diersoorten kan Europa jaarlijks tot 1,1 triljoen euro kosten. Dat blijkt nu de Europese Commissie deze week verschillende scenario's heeft geopenbaard over het behoud van soorten na 2010. Het WNF pleit voor scherpe maatregelen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiƫle steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com