Home Duurzaam Produceren Keurmerk verantwoorde kweekvis gelanceerd

Keurmerk verantwoorde kweekvis gelanceerd

In de Nederlandse supermarkten kunnen consumenten vanaf volgend jaar de eerste verantwoord gekweekte vis met het keurmerk Aquaculture Stewardship Council (ASC) kopen. De introductie van het nieuwe label is een belangrijke stap om waardevolle kustgebieden te beschermen waar enorme viskwekerijen zich de laatste jaren in hoog tempo vestigen. De keuze voor ASC-gecertificeerde kweekvis draagt dan ook direct bij aan het behoud van bijzondere natuur.

Het ASC-keurmerk is het broertje van het al bestaande Marine Stewardship Council  (MSC) voor verantwoord gevangen wilde vis. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft aan de wieg gestaan van beide keurmerken, die nu op eigen benen staan en onafhankelijk zijn. De labels zijn de beste garantie dat de vis is gevangen of gekweekt met zorg voor de natuur  en lokale gemeenschappen.

Oproep

,,Wij roepen daarom supermarkten, de visdetailhandel en de horeca op om zoveel mogelijk verantwoorde vis aan te bieden’’, aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. ,,Op die manier kunnen we het verschil maken voor mens en natuur. Zeker nu er ook een label is voor verantwoorde kweekvis ligt die keuze voor de hand. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat zij in de winkel en horeca automatisch verantwoord gekweekte of gevangen vis kopen of krijgen geserveerd.’’

Kweekvis is wereldwijd de snelst groeiende sector in de voedingsindustrie. De helft van de vis die wereldwijd wordt gegeten, komt inmiddels van kwekerijen. Die groei gaat met name in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika ten koste van waardevolle natuur in kustgebieden, zoals mangrovebossen, wetlands en rivierdelta’s. Bovendien worden pesticiden gebruikt die het water vervuilen en kunnen dierziekten zich verspreiden naar wilde vissen. Als we die kustgebieden willen beschermen, móeten we overstappen op verantwoorde kweekvis.''

Vissoorten

Tilapia is de eerste vissoort met het ASC-keurmerk. Die stromen vanaf februari in het supermarktschap. Vanaf maart volgt pangasius. Dat zijn zeer populaire vissoorten met grote volumes, waardoor ASC direct een forse impact heeft op de markt en natuurbescherming. Gekweekte vissoorten als zalm en garnalen met het ASC-label volgen later.

Het WNF is blij met het streven van de Nederlandse supermarkten om eind 2016 alleen nog gekweekte vis met ASC-keurmerk te verkopen. De groeiende interesse vanuit de retail voor ASC strekt  ook tot buiten Nederland. Belangrijke Europese retailers als Edeka en Migros en recent het Zuid-Afrikaanse Pick ‘n Pay committeren zich aan ASC.

Supermarkten

Het WNF vindt tegelijk dat Nederlandse supermarkten zich meer kunnen inspannen om alleen nog verantwoord gevangen vis met MSC-keurmerk te verkopen. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hebben supermarkten hun doel om uiterlijk 2011 alleen nog verantwoord gevangen vis te verkopen niet waargemaakt. Het percentage is blijven steken op 85 procent. De afgelopen jaren is enorme vooruitgang geboekt, maar nu moet de branche ook de laatste stappen zetten. Met name bij de A-merken valt nog veel te verbeteren. Zo zit in blikjes tonijn, pizza’s, diepvriesvis en salades nog vaak niet-verantwoord gevangen vis.

Bron: wnf.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Jaar van de Biodiversiteit

De aarde krioelt van het leven. Bijna 2 miljoen dieren, planten, zwammen en micro-organismen bevolken onze planeet. Maar het aantal soorten neemt al jaren af en daarom hebben de VN 2010 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com