Home Duurzaam Vervoer Welke gemeente is koploper op het gebied van duurzame mobiliteit?

Welke gemeente is koploper op het gebied van duurzame mobiliteit?

Finalisten Forward Award bekend. De Week van de Vooruitgang, de week waarin duurzame mobiliteit centraal staat, reikt dit jaar voor het eerst de Forward Award uit. Europarlementariër Bas Eickhout zal de award uitreiken aan de gemeente die zich dit jaar het beste heeft ingespannen voor duurzaam vervoer voor, tijdens en na de Week van de Vooruitgang. De feestelijke uitreiking vindt plaats op dinsdag 17 november tijdens het Transumo Kennisfestival in de Expo te Houten.

De gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen en Zaanstad zijn door naar de finale en maken kans om op 17 november de prijs uitgereikt te krijgen en zich de gemeente te mogen noemen die zich het meeste inzet voor duurzame mobiliteit. Deze finalisten zullen  tevens worden voorgedragen voor de Europese Mobility Week Award, die wordt uitgereikt begin 2010.
De gemeenten Castricum, Culemborg en Bergen op Zoom, die ook meedongen naar de award, haalden de eindstreep net niet.

De jury, bestaande uit Bas Eickhout (Europarlementariër), Olga Teule (ministerie van VROM), Jurgen de Haan (Kennisplatform Verkeer en Vervoer) en Meta Meijer (Milieudefensie), beoordeelde de gemeenten op zes criteria. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de effectiviteit van de activiteiten die de gemeente en andere organisaties organiseerden, alsmede de manier waarop burgers betrokken waren en de mate van samenwerking tussen de gemeente en andere deelnemers.

Het verschil tussen de finalisten is zeer klein. Bas Eickhout: 'Het is echt een foto-finish. Waar de een beter is in het betrekken van basisscholen, richt de ander zijn pijlen op samenwerking met het innovatieve bedrijfsleven. Zaanstad bijvoorbeeld organiseerde discussies op scholen, deelde groene ijsjes uit en hield een schoolkrantenwedstrijd. Door leerlingen op een dergelijke leuke manier te betrekken bij milieu en politiek investeer je als gemeente in toekomstige generaties. En daar moeten we het van hebben! Eindhoven organiseerde het ludieke ´Haute Voiture´, waarbij organisaties en autodealers hun schone, duurzame auto´s op de rode loper toonden. Op die manier maak je duidelijk dat gemeenten, bedrijven en burgers samen moeten en kunnen werken aan een schone en duurzame toekomst´.

De Forward Award wordt uitgereikt tijdens het Transumo (TRansition SUstainable MObility) Kennisfestival op dinsdag 17 november. Transumo is een platform van bedrijven, overheden en kennisinstellingen die gezamenlijk kennis ontwikkelen op het gebied van duurzame mobiliteit. Op het Kennisfestival worden de belangrijkste resultaten van de afgelopen 5 jaar onderzoek gepresenteerd.

De Forward Award is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, de grootste jaarlijks terugkerende publiekscampagne in Nederland om duurzame mobiliteit te stimuleren. In heel Nederland werden dit jaar van 13 tot en met 22 september tal van activiteiten georganiseerd om wandelen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik te promoten.

Partners van de Week van de Vooruitgang zijn Veilig Verkeer Nederland, reizigersvereniging ROVER, Senternovem, het Klimaatverbond, Milieudefensie, Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, wandelvereniging NEMO en Fietsen Scoort. De Week van de Vooruitgang is een initiatief van stichting LOAZ en wordt mogelijk gemaakt door de ministeries VROM en Verkeer en Waterstaat.
milieudefensie.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Een op de vijf reptielen dreigt uit te sterven

Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com