Home Ecologie Denken Duurzaamheid in 2035

Duurzaamheid in 2035

Meer dan 400 mensen werkten het afgelopen jaar aan een nieuwe duurzame toekomstvisie voor Nederland. Het project heet Our Common Future 2.0 en is een vervolg op het beroemde Brundtland Rapport uit 1987. Het bijbehorende boek, met de titel ‘duurzaam denken en doen’ wordt vrijdag gepresenteerd. Centrale vraag: hoe ziet de wereld er over 25 jaar, dus in 2035 uit? Bedenker is Jan Jonker, aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In 2012 is het 25 jaar geleden dat ‘Our Common Future’ (het Brundtland Rapport) verscheen. Dit rapport identificeerde in 1987 dé duurzaamheidthema’s en bood een inspirerende visie op de toekomst. Het was ook de eerste keer dat het onderwerp sustainability in een rapport werd gebruikt. Het is dit Brundtland Rapport dat de duurzaamheidagenda voor de jaren daarna bepaalde. In de afgelopen decennia zijn die thema’s op basis van onderzoek meer dan degelijk onderbouwd. Duurzaamheid kan tegenwoordig rekenen op een breed draagvlak. De omvang en de urgentie van de maatschappelijke en organisatorische problemen waar we voor staan zijn echter steeds groter geworden. Inmiddels gebeurt er wel heel veel om daar wat aan te doen. Duizenden initiatieven, projecten en netwerken, van eco-chic tot ecolicious, van grass-roots bewegingen tot straatfeesten. Dat is veelbelovend maar toch ook weer te weinig, te langzaam, te stapsgewijs en vaak zonder echte visie.

Volgens Jan Jonker is de visie die 25 jaar geleden is neergezet, niet meer van deze tijd. Zij sluit niet meer aan bij wat we nu weten en wat er nu moet gebeuren. De toekomst vraagt om vernieuwend en inspirerend denken. Om een ‘verhaal’, een ‘droom’ waar wij mensen in kunnen geloven. Eén die ons aanzet om bij te dragen aan de noodzakelijke veranderingen. Eén waar wij in kunnen en willen investeren om zo te bouwen aan de toekomst. Dat is dus Our Common Future 2.0, een vervolg op het Brundtland Rapport.

De visie is verwoord in een dik boek en wordt vrijdag 20 mei gepresenteerd op de gelijknamige duurzaamheidsconferentie in Arnhem.
Bron; vroegevogels.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Waarom het erg is dat soorten uitsterven

De uitstervingscrisis: We kunnen het niet betalen, we krijgen spijt en het wordt maar wat saai.
Top 10 WNF ‘Waarom het erg is dat plant- en diersoorten verdwijnen’

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com