Home Energie Biomassa Na groene stroom is groen gas logisch

Na groene stroom is groen gas logisch

Groene stroom is ingeburgerd. Nu is groen gas een logisch vervolg, vindt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Huishoudens gaan in de toekomst gebruik maken van aardgas dat gemengd is met biogas. ,,Groen'' koken en ,,groen'' verwarmen van het huis kwamen donderdag twee stappen dichterbij.

Van der Hoeven reikte in Den Haag de eerste certificaten uit aan pioniers op dit gebied. Die certificaten garanderen dat het gas duurzaam is en het kan daardoor als ,,groen'' verhandeld worden. Dat is van belang, omdat bedrijven dat gas dan net als bij stroom als ,,groen'' kunnen aanbieden. En net als bij groene stroom, is er bij groen gas de mogelijkheid om dit op te wekken met subsidie van de overheid.

Vrijwel gelijktijdig werd in Mijdrecht een installatie geopend, die groen gas toevoegt aan het net van aardgas. Het gaat daarbij om rioolslib van een waterzuiveringsinstallatie.

Biogas

Biogas als groene brandstof is niet nieuw. Zo rijden in Mijdrecht al zes auto's op het groene goedje van de zuiveringsinstallatie. Bovendien wordt biogas al ingezet om groene stroom op te wekken. Nadeel daarvan is dat daarbij warmte vrijkomt, die maar al te vaak verloren gaat, zo'n 60 procent van de energie. Door het biogas te mengen met het aardgas treedt dat energieverlies niet op en wordt dus extra energie bespaard. Groen gas is daardoor groener dan groene stroom.

Groen gas bestaat, net als aardgas, vooral uit methaan en kan worden gemaakt van allerlei restmaterialen zoals mest, rioolslib, gft of andere reststromen van landbouw of voedingsmiddelenindustrie. Volgens de topman van de Gasunie, Marcel Kramer, is in Nederland genoeg van dat soort restmateriaal voorhanden om in vijf procent van de aardgasvoorziening te voorzien. Aanzienlijk hogere percentages kunnen worden bereikt, als Nederland op grote schaal biomassa gaat importeren. Ook dan zal het gaan om reststoffen. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat energiegewas de productie van voedsel zal gaan verdringen.

Aardgas

In Nederland komt bijna de helft van alle energie die we verbruiken uit aardgas. Vergroening van dat aardgas kan daardoor een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Volgens de EnergieTransitie, een denktank van energiedeskundigen, kan binnen tien jaar tien procent van het aardgas groen zijn en door import van biomassa uit andere landen kan dat oplopen tot tientallen procenten. Genoeg om miljoenen huizen groen te verwarmen.

Voor het zover is, moeten hindernissen worden genomen. Als aan aardgas groen gas wordt toegevoegd, moet men er zeker van zijn dat het dezelfde kwaliteit heeft. Bovendien is het aardgasnet nog niet ingericht op het toevoegen van groen gas.
http://www.beursduivel.be/nieuws/69781/Na_groene_stroom_is_groen_gas_logisch_vervolg

 

AddThis Social Bookmark Button


CITES loopt uit op grote teleurstelling

De CITES-conferentie over de handel in bedreigde planten en dieren is gisteren 25 maart geƫindigd in een grote teleurstelling voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en alle landen die serieus werk willen maken van de bescherming van dier- en plantensoorten.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiƫle steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com