Home Energie Overige Kayaktivisten protesteren in Helsinki

Kayaktivisten protesteren in Helsinki

Kayaktivisten protesteren in Helsinki tegen noordpoolplannen Shell - Zo’n 1000 mensen, waaronder 12 Greenpeace kayaktivisten uit Nederland, komen vandaag samen in Helsinki om te protesteren tegen de Finse betrokkenheid bij de controversiële plannen van Shell om naar olie te boren in het kwetsbare Noordpoolgebied.

De protesten in Helsinki richten zich tegen Arctia Shipping, een Fins staatsbedrijf dat als onderaannemer twee ijsbrekers aan Shell heeft verhuurd voor de boringen in de Noordpool. De ijsbrekers Nordica en Fennica zijn inmiddels al in Alaska. Josje Fens, campagneleider Klimaat&Energie bij Greenpeace Nederland: ‘de deelname van dit Finse staatsbedrijf maakt het voor Shell mogelijk om naar olie te boren in de Noordpool. Deze olie moet echter in de grond blijven om de aarde niet verder te laten opwarmen dan de kritische grens van 2 graden. De Finse overheid onderschrijft weliswaar deze klimaatdoelstelling, maar ondersteunt de noordpoolboringen met haar ijsbrekers. Dit gaat niet samen. Vandaar dat we hier nu met zijn allen zijn, om dit onder de aandacht te brengen’.

De opening van het boorseizoen heeft deze week in verschillende landen tot acties geleid. Zo werden er in Duitsland bij 75 tankstations flyers met info over de boringen uitgedeeld en demonstreerden Kayakivisiten in Denemarken tegen een lekkende olieraffinaderij, met de leus: ‘not here not in the arctic’. De actie in Finland is georganiseerd door een brede coalitie van de Finse klimaatbeweging. Greenpeace werkt samen met 350 Finland, Ilmastovanhemmat (Climate Parents), Suoma Sámi Nuorat (Saami Youth in Finland), The Student Union of the University of Helsinki, Friends of the Earth in Finland, The Finnish Nature League en The Finnish Association for Nature Conservation.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Nieuw in Nederland: tijgermug en ribkwal

Tentoonstelling over invasieve soorten en hun effecten op onze natuur. Exotische planten en dieren reizen met de mens mee naar Nederland. Wat voor effecten heeft dat op de Nederlandse natuur, en hoe onderzoek je dat? In de tentoonstelling Nieuw in Nederland geven onderzoekers hierop antwoord.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com