Home Mens en Dier Dieren Vissers starten praktijkproef Dolphin Saver

Vissers starten praktijkproef Dolphin Saver

De Nederlandse vissers gebruiken voor het eerst splinternieuwe apparaatjes om bijvangst van bruinvissen en dolfijnen tegen te gaan: Dolphin Savers. De staand want vissers testen tevens de werking van de apparaatjes. 150 splinternieuwe Dolphin Savers zijn hiertoe ter beschikking gesteld door de vereniging Kust & Zee. De praktijkproef wordt ook gesteund door het ministerie van LNVen de kenniskring staand want visserij. Ook de Nederlandse Vissersbond en het EHBZ-netwerk van Pieterburen werken mee.

De bruinvis is een kleine dolfijn die leeft in de Noordzee. Bruinvissen lopen het risico om verstrikt te raken in bepaalde netten. De Dolphin Saver is ontwikkeld door het Delftse bedrijf Save Wave, met steun van onder meer Kust & Zee en het Dolphin Fund. Als het apparaatje, dat een ultrasoon signaal produceert, aan visnetten wordt bevestigd, zwemmen bruinvissen er met een grote boog omheen.

De komende vier maanden zullen tien vissers, dat wil zeggen het merendeel van de ’s winters actieve vloot, de Dolphin Savers aan hun netten vastmaken. De vissers zullen een onbedoelde vangst van bruinvissen direct aan Kust & Zee terugmelden. Sommige vissers hebben gedeactiveerde Dolphin Savers gekregen om de effectiviteit ervan te kunnen vaststellen, volgens de dubbelblind methode. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen in de zomer 2010 bekend zijn. Staand want visser Rems Cramer heeft geholpen bij het testen van de gebruiksmethode en het schrijven van de handleiding: “Wij vangen uiterst zelden bruinvissen, maar als je er ooit een vangt, voelt het alsof je de hond van je buren doodrijdt. Geen pretje dus en reden om er alles aan te doen om dat te voorkomen”, aldus Cramer.

Het doel van de praktijkproef is het bepalen van de werkzaamheid en werkbaarheid van de Dolphin Saver als mogelijkheid om de gewenste vermindering van incidentele bijvangst van bruinvissen te bereiken. Dirk Jan van der Stelt van het Ministerie LNV juicht dit project toe: “Vissers tonen hiermee hun eigen bereidheid om Dolphin Savers te gebruiken ongeacht of de wet dit voorschrijft of niet. Dit is een goed voorbeeld voor de rest van Europa”.
Bron: vereniging Kust & Zee

 

AddThis Social Bookmark Button


Een op de vijf reptielen dreigt uit te sterven

Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com