Home Mens en Dier Kunst Beeld op Groenlandse ijsberg

Beeld op Groenlandse ijsberg

Duurzaam drijvend project kan gevolgd worden tot ondergang. Nederlandse kunstenaar zet beeld op Groenlandse ijsberg. De Haagse beeldhouwer Ap Verheggen start deze maand met de eerste van vier kunstprojecten op locaties waar klimaatverandering grote invloed heeft. Tijdens zijn eerste project wordt een beeld geplaatst op een ijsberg aan de westkust van Groenland.Via een camera-verbinding is het werk ‘live’ te volgen tot de ijsberg gesmolten is en in zee verdwijnt. De reis kan in theorie twee jaar duren en eindigen voor de Amerikaanse oostkust.
Kunstenaar Ap Verheggen wil met zijn project Cool(e)motion de aandacht vestigen op de gevolgen van klimaatverandering en de impact daarvan. Doel is zichtbaar te maken hoe klimaatverandering de lokale gemeenschappen in het poolgebied dwingt tot cultuurverandering in een onnatuurlijk tempo. Het Groenlandse dorp Uummannaq, waar Verheggen zijn eerste beeld neerzet, ligt op een eiland midden in een fjord. Het dorp telt zo’n 1000 inwoners, met maar liefst 2000  sledehonden. Deze winter was er voor het eerst helemaal geen ijs rondom het eiland. Beeldhouwer Verheggen was begin dit jaar in Uummannaq om de precieze locatie voor zijn beeld te bepalen: “Op Oudejaarsavond regende het, en in januari  bereikte de temperatuur een ongekend maximum van 11 graden boven nul, terwijl wij hier in Nederland aan het schaatsen waren.”
Zijn beeld is een metershoge abstracte voorstelling van een hondenslederijder. Verheggen: “Normaal gesproken bepaalt de rijder wanneer de reis begint, waar hij naartoe gaat, en wanneer de reis ten einde is. Wij plaatsen de hondenslederijder op een ijsberg en laten zien dat de natuur bepaalt hoe de reis gaat verlopen.” Het beeld is uitgevoerd in puur ijzer. Wanneer het beeld uiteindelijk in zee zal vallen, is er geen schade voor de natuur omdat het element ijzer van nature voorkomt in het ecosysteem van de oceaan. Overigens is de beeldhouwer van plan om het beeld – wanneer dat mogelijk is – te behouden. De webcam, waarmee het beeld gevolgd wordt, zal blijven drijven op een speciale boei en kan uit het water gehaald worden. Doel is om het beeld – dat in gedeelten al is overgebracht – deze week op te bouwen op locatie. Verheggen hoopt dat er voldoende zeeijs zal zijn rond Uummannaq. Anders wijkt hij uit naar locaties dieper in de fjord, waar wel ijs aanwezig is. Het is nog onduidelijk wanneer de ijsberg precies zal loskomen van het zeeijs en op drift zal raken. De route die de berg zal afleggen, is afhankelijk van weersomstandigheden en golfstromen. In principe kan de ijsmassa Canada bereiken, daar overwinteren en uiteindelijk richting de kust van de VS afdrijven, waar de ijsberg zal smelten.
Volgende beeldhouwwerken van Ap Verheggen in deze serie zullen de komende jaren geplaatst worden op locaties  in Noord-Canada en op de smeltende permafrost in Siberië. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) steunt het project omdat het op een opmerkelijke manier aandacht vestigt op de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor mens en natuur.

 

AddThis Social Bookmark Button


Vissen uit de film Finding Nemo ernstig bedreigd

De vissoorten uit de film Finding Nemo moeten dringend beter worden beschermd. Eén op de zes vissen uit deze film wordt met uitsterven bedreigd. Dit blijkt uit een onderzoek van IUCN (International Union for Conservation of Nature) en de Canadese Simon Fraser University.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com