Home Mens en Dier Kunst IJsbergen met kunstwerken slaan op drift

IJsbergen met kunstwerken slaan op drift

Het begin van een onzekere reis. Het grote moment voor de sculpturen van de Haagse kunstenaar Ap Verheggen is aangebroken: de ijsberg in Groenland waar hij ze in maart op heeft geïnstalleerd is losgeraakt.

De ongewisse reis van zijn kunstwerk ‘Dog sled riders’ kan vanaf nu op de website www.coolemotion.org worden gevolgd, via gps en ingezonden videoclips en foto’s.Satellietfoto’s laten zien dat de ijsberg waarop Verheggen zijn kunstwerken in maart plaatste, in beweging is gekomen. Ze drijven weg van het eiland Uummannaq met een onbekende eindbestemming. Uiteindelijk zal de ijsberg smelten en gaan de beelden ten onder. Wanneer dat dit gebeurt kan niemand voorspellen.De sculpturen staan symbool voor de gedwongen veranderingen in de cultuur van de Inuït als gevolg van de extreme klimaatverandering. De bewoners moeten op zoek naar een nieuwe invulling hiervan, om toch nog een eigen identiteit te behouden. Verheggen wil met zijn kunstproject aandacht vragen voor de culturele gevolgen als gevolg van het snel veranderende klimaat in het Arctische gebied. “Klimaatverandering is cultuurverandering” is zijn motto.
Het wegsmelten van het zee ijs bedreigt de eeuwenoude cultuur van de Inuit. De Inwoners van Uummannaq, een klein eilandje in het Noordwesten van Groenland, zijn nog steeds afhankelijk van de jacht met hondensledes om in hun eigen voedsel te voorzien. Afgelopen winter was dit niet mogelijk, waardoor zij voor het eerst in hun bestaan werden bedreigd.
Tijdens de jacht bepaalt de hondenslede rijder wanneer de reis begint, waar hij naartoe gaat, en wanneer hij eindigt. Verheggen draait dit gegeven om en heeft twee abstracte sculpturen die een hondenslede rijder voorstellen nu op een ijsberg gezet,en laat nu de natuur bepalen hoe de reis verloopt. Het doel van de kunstenaar is om te laten zien dat we moeten stoppen met het zogenaamde ‘blaming, naming en shaming’.Verheggen: “We moeten onze energie steken in het zoeken naar oplossingen. De verandering van klimaat is niet tegen te houden. Het klimaat is tenslotte altijd in beweging, het zijn dynamische processen. Onze cultuur heeft zich altijd aangepast aan deze veranderingen, maar nu is er opeens een discussie gaande, waarbij alle aandacht uitgaat naar de boosdoeners, zonder verder te kijken in de toekomst.”Met dit kunstproject hoopt Verheggen iedereen op een andere manier naar het begrip klimaatverandering te laten kijken. De mensen in Uummannaq zijn nu noodgedwongen om hun cultuur aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Stel dat dit bij ons gebeurt, kunnen wij daar dan nog op reageren?
Kijk ook eens op: www.coolemotion.org

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Jaar van de Biodiversiteit

De aarde krioelt van het leven. Bijna 2 miljoen dieren, planten, zwammen en micro-organismen bevolken onze planeet. Maar het aantal soorten neemt al jaren af en daarom hebben de VN 2010 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com