Home Mens en Dier Mensen Op weg naar Goed Goud-campagne

Op weg naar Goed Goud-campagne

Bibi van der Velden steunt Op weg naar Goed Goud-campagne met een speciale armband. De eerste door Bibi van der Velden ontworpen ‘eerlijk gouden' sieraden zijn vanavond overhandigd aan Ruben Nicolai, Liz Snoyink en modeontwerper Jan Taminiau. Zij kregen uit handen van de juwelenkunstenares een duurzaam gouden uitvoering van de armband die Bibi speciaal voor de Op weg naar Goed Goud-campagne van Solidaridad ontworpen heeft. Het armbandje in messing uitvoering is voor 15 euro verkrijgbaar via www.opwegnaargoedgoud.nl.

Het duurzame goud voor deze gelimiteerde eerlijk gouden oplage is afkomstig van de Colombiaanse mijnbouwgemeenschap Oro Verde. Eén van de weinige producenten die nu al op een duurzame manier goud winnen.

"Goud staat voor het allermooiste, het allerbeste. Dat kan echt niet meer op de aller slechtste manier gewonnen worden," aldus Ruben Nicolai. Bibi: "Voordat ik bij het Op weg naar Goed Goud-initiatief betrokken raakte, was ik me niet bewust van de negatieve gevolgen die goudwinning heeft voor mens en milieu. Maar het spreekt natuurlijk voor zich dat mensen die het kostbare goud voor ons beschikbaar maken ook recht hebben op eerlijke verdiensten, veilige werkomstandigheden en behoud van hun leefomgeving."

Robuust en elegant armbandje

Binnenkort ontvangen ook Sophie Hilbrand, Bart Chabot, Frederique van der Wal en Kader Abdolah een eerlijk gouden exemplaar van het armbandje. Bibi: "Ik heb voor een ringvorm gekozen omdat die voor oneindigheid staat. De icoontjes op de ring staan voor vrijheid, vrede, wereldgeluk en liefde. De robuuste vorm van de ring is geïnspireerd op de vorm van rauwe ‘gold nuggets' zoals mijnbouwers die soms nog vinden in rivierbeddingen."

Solidaridad aan de slag met Goed Goud

Duurzaamheid krijgt nog maar weinig aandacht in de goudmijnbouw en de sieradenbranche. In samenwerking met producenten en afnemers is Solidaridad gestart met een programma om de goudwinning te verduurzamen. Doel hiervan is om mijnbouwers een eerlijke beloning te garanderen, hun arbeidsomstandigheden te verbeteren en de negatieve effecten op het milieu te beperken. Net als Solidaridad dat doet voor onder andere katoen, koffie, cacao en thee. Met de campagne ‘Op weg naar Goed Goud' betrekt Solidaridad ook het Nederlandse publiek actief bij dit project.

Wie het Op weg naar Goed Goud initiatief steunt met tenminste 15 euro via www.opwegnaargoedgoud.nl, ontvangt het armbandje met de messing ring.

Over Bibi van der Velden

In 2006 treedt Bibi van der Velden voor het eerst met haar creaties naar buiten onder de noemer Bibi van der Velden, Wearable Works of Art. Het is een richting in haar werk waarbij ze unieke juwelen van edele en antieke materialen vervaardigt en zo verbindt aan haar eigen wereld en de wereld van nu. Doordat Bibi al op jonge leeftijd met diverse culturen in aanraking komt, weet zij deze op bijzondere wijze terug te laten komen in haar creaties. Materialen als antiek Chinees jade, historisch Italiaans koraal en zelfs 40.000 jaar oud mammoet ivoor, gevonden op de Russische toendra's, krijgen vanuit de visie van de kunstenaar een nieuw leven in unieke, draagbare kunstwerken.  Naast juwelenontwerpster is Bibi ook beeldend kunstenares.

Over Solidaridad

Solidaridad bestrijdt sinds 1969 armoede in ontwikkelingslanden door aan duurzame en eerlijke handel te werken in de productie van o.a. cacao, koffie, katoen, goud, thee en soja. Solidaridad motiveert grote bedrijven als Mars, Nestlé, Heinz, Douwe Egberts, H&M en FrieslandCampina om aan verduurzaming mee te werken en ondersteunt producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt onder andere door trainingen aan te bieden in duurzame, meer efficiënte productietechnieken, hen te helpen bij het opzetten van coöperaties en door ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Hierdoor werken arbeiders onder betere arbeidsomstandigheden, wordt er minder gebruik gemaakt van gevaarlijke chemische middelen en worden landbouwgrond en water efficiënter ingezet.

Solidaridad neemt voortdurend nieuwe, aansprekende initiatieven. Zo richtte zij Max Havelaar op en stond aan de wieg van AgroFair, het eerste fairtrade fruitbedrijf met boeren als aandeelhouders. Met merken als Kuyichi en het kledinglabel Made-By zet Solidaridad de trend voor duurzaam geproduceerde kleding. Door strategische samenwerking met Utz Certified worden nu tal van grote bedrijven ondersteund bij het verduurzamen van hun productieketens.

Solidaridad is uitgegroeid tot een internationale netwerkorganisatie met een kantoor in Utrecht en acht regiokantoren in Latijns Amerika, Afrika en Azië . Het kantoor in Utrecht telt ruim 30 medewerkers. Solidaridad heeft het CBF keurmerk en de ANBI-status.

 

AddThis Social Bookmark Button


Model verklaart toe- en afname van broedvogels

In het kort: Alle 170 Nederlandse broedvogelsoorten, 8 miljoen getelde vogels, 700.000 uur inventariseren, 15 jaar populatiegegevens en 25 eigenschappen: vogelonderzoeker Chris van Turnhout bracht dit alles samen in één model dat deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation werd gepubliceerd.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com