Home Mens en Dier Mensen AAP waarschuwt voor uitsterven wilde berberaap

AAP waarschuwt voor uitsterven wilde berberaap

Van 1 t/m 16 juli 2012 organiseert Stichting AAP een grootschalige voorlichtingsactie in de Spaanse havenstad Algeciras om de handel in berberapen een halt toe te roepen. Dit gebeurt samen met de Spaanse vestiging AAP Primadomus, dierenbeschermingsorganisatie DEPANA en andere partners. Vrijwilligers delen flyers en zonneschermen met de oproep geen berberapen te kopen uit aan tienduizenden toeristen met bestemming Marokko. Daarnaast draait er gedurende de hele zomer een voorlichtingsfilm in de vertrekhal en op de boten naar Marokko.

Jonge berberapen worden door stropers uit het wild geroofd. Hierdoor bevindt de populatie wilde berberapen zich al enkele jaren in kritieke toestand. Baby-aapjes worden op marktpleinen te koop aangeboden of worden door handelaren naar Europa gesmokkeld. Helaas zijn er nog steeds mensen die zo'n aapje uit medelijden of fascinatie kopen en proberen het dier deel uit te laten maken van het gezin. Als apen de puberteit bereiken, worden ze echter agressief en onvoorspelbaar. Met een beetje geluk komen ze bij AAP terecht, maar voor veel dieren is het toekomstbeeld een stuk grimmiger.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "AAP vangt al jaren berberapen op uit miserabele omstandigheden. Op dit moment hebben we meer dan 50 berberapen in de opvang. Op onze wachtlijst staan nog eens tientallen dieren, allemaal met een treurig verhaal. Mensen die een berberaap kopen dragen (ongewild) bij aan het uitsterven van de soort. Ook als je met deze dieren op de foto gaat en hiervoor betaalt steun je de apensmokkel. Niet doen dus, ook niet met andere wilde dieren!"

De toestand van de berberaap is kritiek: er leven naar schatting nog maar zo'n 4.000 dieren in het wild in Marokko en dit aantal neemt schrikbarend snel af. AAP organiseert de actie in Algeciras onder andere samen met Spaanse partners, omdat Spanje een belangrijke doorvoerhaven van berberapen is én veel dieren komen in Spaanse huiskamers terecht. Gelukkig is ook in Noord-Afrika een mentaliteitsverandering gaande. De lokale bevolking ziet steeds meer het belang van de bescherming van de berberaap in, maar er moet nog veel gebeuren. Stichting AAP blijft de berberaap helpen door een combinatie van opvang, voorlichting en lobby.

 

AddThis Social Bookmark Button


Waarom het erg is dat soorten uitsterven

De uitstervingscrisis: We kunnen het niet betalen, we krijgen spijt en het wordt maar wat saai.
Top 10 WNF ‘Waarom het erg is dat plant- en diersoorten verdwijnen’

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com