Home Mens en Dier Mensen Stropers doden 26 olifanten in Dzanga-Ndoki

Stropers doden 26 olifanten in Dzanga-Ndoki

Op z'n minst 26 olifanten zijn gedood in het nationaal park Dzanga-Ndoki in de Centraal Afrikaanse Republiek. Er waren vier kalfjes bij.

Dit meldden bronnen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De karkassen zijn gevonden bij de zogeheten Dzanga Bai, wat in de lokale taal van de Aka ‘dorp van de olifanten’ betekent. Elke dag komen op deze plek tussen de 50 en 200 olifanten om mineraalzouten te drinken.

Hulp van internationale gemeenschap
Eerder deze week werd bekend dat een groep gewapende mannen uit Soedan het unieke natuurgebied was binnengedrongen. Het WNF sloeg direct alarm. De organisatie vreest dat de resterende olifanten niet veilig zijn. Het WNF wil dan ook dat de machthebbers in de Centraal Afrikaanse Republiek het park snel gaan beveiligen tegen andere criminele bendes die uit zijn op het ivoor van olifanten. Ook vraagt de organisatie de internationale gemeenschap en ook buurlanden Kameroen en de Republiek Congo om bijstand.

“Hoe veel signalen moet de internationale gemeenschap nog krijgen?”, verzucht Jaap van der Waarde van het WNF. Hij is veel in Dzanga Sangha geweest waar het WNF diverse projecten heeft. In dit park, dat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, bevindt zich de grootste concentratie van bosolifanten ter wereld. Maar in de afgelopen tien jaar hebben we in Centraal Afrika ruim 60% van de olifanten verloren aan de stroperijcrisis. “In de jaren tachtig hebben we het tij kunnen keren, maar nu zal er extra hard moeten worden ingegrepen want dit gaat mis.”

Het is erg onrustig in de Centraal Afrikaanse Republiek waar rebellen in maart de macht hebben overgenomen. Het WNF waarschuwde toen al dat dit soort chaotische situaties bedreigde dieren tot een nog makkelijker prooi voor stropers maakt.

Zwakke wet- en regelgeving
De zwakke wet- en regelgeving en een gebrekkig toezicht op naleving daarvan in zowel Afrikaanse als Aziatische landen maken de grootschalige stroop volgens WNF en CITES mogelijk. China, nog steeds de belangrijkste bestemming voor ivoor, controleert in eigen land nauwelijks op handel.

China, maar ook Thailand, moeten daarnaast alles op alles zetten om de vraag naar ivoor terug te dringen want alleen als de vraag stopt kunnen we de Afrikaanse olifant behouden.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Visrijk Lake Niassa krijgt beschermde status

Lake Niassa, het meer dat de meeste verschillende soorten vis op aarde telt, is vandaag door de regering van Mozambique uitgeroepen tot beschermd gebied. Het meer, dat ook wel Lake Malawi wordt genoemd, is het eerste zoetwaternatuurgebied in Mozambique dat een beschermde status krijgt.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com