Home Mens en Dier Mensen 7000 kaarsen branden voor slachtoffers verre veetransporten

7000 kaarsen branden voor slachtoffers verre veetransporten

Maandagavond rond zonsondergang worden 7000 kaarsen ontstoken in de woorden ‘Dieren zijn geen vracht’ op het strand van IJmuiden, als een indringend protest tegen het dierenleed dat veroorzaakt wordt door verre veetransporten. Initiatiefnemer is de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) – zij heeft 29 augustus uitgeroepen tot internationale actiedag tegen verre veetransporten. Maandag is het precies 20 jaar geleden dat de grootste ramp bij een veetransport ooit plaatsvond: bijna 70.000 (67.488) schapen stierven bij een brand op een transportschip op weg van Australië naar Jordanië. De 7.000 kaarsjes staan symbool voor de slachtoffers van die ramp en van alle veetransporten. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Wij zijn deze dieren niet vergeten. Sterker nog, met dit evenement en met de internationale actiedag zullen we ervoor zorgen dat de wereld deze dieren nooit zal vergeten. Wereldwijd roepen we regeringen op snel een einde te maken aan alle verre veetransporten.”

Internationale actiedag tegen verre veetransporten

Tijdens deze eerste internationale actiedag tegen verre veetransporten organiseren dierenbeschermingsorganisaties over de hele wereld, van Tanzania tot Argentinië en van Australië tot Canada, demonstraties, presentaties en social media acties om te protesteren tegen het dierenleed tijdens veetransporten. Het thema van de dag is ‘Dieren zijn geen vracht’ (Engels: Animals are not freight). Meer info op www.notfreight.org.

Dierenleed

CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. CIWF pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten. Vorig jaar presenteerde de organisatie schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza.1 Deze beelden onthulden o.a. gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute onverdoofde slacht. In Nederland pleit CIWF voor strengere controles op veetransporten en het stopzetten van lange transporten tijdens een hittegolf. De NVWA constateerde in 2015 bij controles nog honderden overtredingen bij veetransporten.2

1 http://www.ciwf.nl/nieuws/2015/09/extreem-lijden-europees-vee-over-de-grens

2 http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/10/Honderden-misstanden-bij-veetransporten-2708136W/

 

7000 kaarsen branden voor slachtoffers verre veetransporten

Wereldwijde actiedag: Dieren zijn geen vracht

 

Wat? 7000 kaarsen in de letters “Dieren zijn geen vracht” worden ontstoken in het kader van de internationale actiedag tegen verre veetransporten

Wanneer? Maandagavond 29 augustus 2016 om 21.00 uur.

Waar? Strand bij IJmuiden ter hoogte van Kennemerboulevard en Cornelis Vreeswijkpad (zie kaart onder)

Wie? Compassion in World Farming Nederland (CIWF)

 

AddThis Social Bookmark Button


Tegenslag voor het behoud van haaien

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt het een grote tegenslag voor het behoud van de haai dat het niet is gelukt om vijf haaiensoorten beter te beschermen. Tijdens de CITES-conferentie in Qatar werden voorstellen om drie soorten hamerhaaien, de witpuntrifhaai en de doornhaai verworpen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com