Home Mens en Dier Mensen WNF zet speurhonden in bij zoektocht naar zeldzame Javaanse neushoorn

WNF zet speurhonden in bij zoektocht naar zeldzame Javaanse neushoorn

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet twee speciaal getrainde speurhonden uit de Verenigde Staten in om neushoorns te helpen opsporen. De honden gaan aan de slag in een bosgebied in Vietnam waar Javaanse neushoorns leven. Dit dier is een van de meest bedreigde soorten op aarde. Wetenschappers vermoeden dat er minder dan tien exemplaren voorkomen in Vietnam. Door goed in kaart te brengen waar deze dieren zich exact bevinden hoopt het WNF de soort beter te kunnen beschermen.

Onder begeleiding van een onderzoeksteam van WNF trekken de honden sinds het begin van deze maand de bossen van het Cat Tien National Park in. In het park, dat in het zuiden van Vietnam ligt, gaan de honden op hun reuk af en speuren zo de uitwerpselen van de Javaanse neushoorns op. Zo probeert het WNF vast te stelllen om hoeveel neushoorns het exact gaat en waar ze zich bevinden. Vlak na de start van het onderzoek vonden de honden al zeven neushoornkeutels.

De uitwerpselen zijn inmiddels opgestuurd naar de Queen’s University in Canada. Daar wordt aan de hand van DNA-materiaal geprobeerd om vast te stellen hoeveel dieren nog in het gebied leven. De Zoological Society of London doet aan de hand van de uitwerpselen onderzoek naar de hormoonhuishouding van de Javaanse neushoorns om te kijken of ze zich kunnen voortplanten.

Jagers
Lange tijd werd gedacht dat de Javaanse neushoorn was uitgestorven op het vasteland van Zuidoost-Azië. In 1988 kwam een groep Vietnamese jagers tot ieders verbazing echter met een Javaanse neushoorn uit het oerwoud. Johan van de Gronden, directeur van het WNF: “Met deze nieuwe techniek willen we meer te weten komen over de Javaanse neushoorn die tot op heden alleen maar kennen als een schim in het bos.” Het onderzoek duurt nog tot april volgend jaar.

De Javaanse neushoorn wordt bedreigd door vernietiging van zijn leefgebied. Naast ontbossing is de soort ook populair bij jagers vanwege zijn hoorn, huid en ontlasting, die medicinale eigenschappen zouden hebben. Hoewel de huidige populatie Javaanse neushoorns in Vietnam bijzonder klein is, denkt het WNF toch dat het dier nog voldoende kans heeft om te overleven. ,,De witte neushoorn was eind vorige eeuw bijna helemaal verdwenen uit zuidelijk Afrika. Toen leefden er naar schatting nog 20 exemplaren in het wild. Dankzij de inspanningen van WNF en veel andere organisaties is de witte neushoorn met meer dan 10.000 exemplaren tegenwoordig in van de meest voorkomende neushoornsoorten,’’ zegt Van de Gronden.

 

AddThis Social Bookmark Button


Mariene meren en biodiversiteit

Nieuw ontdekte mariene meren bieden unieke kijk op ontstaan van biodiversiteit. Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over mariene meren. Totdat Lisa Becking (Naturalis Biodiversity Center & IMARES) er twintig ontdekte en bestudeerde in Indonesië.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com