Home Mens en Dier Welvaart en Welzijn Mooie Maaltijd in ziekenhuis en zorginstelling

Mooie Maaltijd in ziekenhuis en zorginstelling

Mooie Maaltijd verovert terrein in ziekenhuis en zorginstelling. Op 174 locaties door heel Nederland staan proeverijen en biologische en streekgerechten op het menu.

Zorginstellingen en ziekenhuizen verspreid door Nederland haakten dit jaar in flinke getale aan bij de vierde editie van de landelijke Week van de Smaak. Het aantal locaties dat invulling gaf aan het thema ‘De Mooie Maaltijd’ steeg van circa 140 vorig jaar naar 174 in 2010.

Daarbij valt op dat, behalve in voortrekkersprovincie Brabant met meer dan 100 deelnemende locaties, het onderwerp ‘beter, vers, seizoens- en streekgebonden eten’ nu ook in andere provincies een flinke voet tussen de deur begint te krijgen.

Zorg voor BIOverijssel op de kaart

Zo steeg in Overijssel het aantal locaties dat mee deed van één enkele in 2009 naar 13 stuks dit jaar. Zij stapten als eerste in bij het door de provincie Overijssel mogelijk gemaakte driejarige project ‘Zorg voor BIOverijssel op de kaart’. Daarbij werkt Stichting Vriendelijke Keukens aan het vergroten van het aandeel biologische producten van Overijsselse bodem in de zorg- en ziekenhuiskeukens van deze provincie. Dat leidde dit jaar o.a. tot deelname van het Medisch Spectrum Twente dat een week lang een bijna volledig biologische broodmaaltijd serveerde. Het leverde zeer positieve reacties van de patiënten op, die de inspanningen die Voedingshoofd Edwin de Vries moest leveren om het assortiment rond te krijgen de moeite waard maakten. Andere deelnemers waren Dimence, Zorggroep Raalte en Ziekenhuis Groep Twente.

Meer deelnemers in Gelderland en Noord-Holland

Ook het aandeel deelnemende instellingen in Gelderland en Noord-Holland vertoont jaarlijks een stijgende lijn. Toonzetter in eerst genoemde provincie is de Sint Maartenskliniek in Nijmegen – dit jaar winnaar van de door het ministerie van LNV ingestelde Smaakprijs om instellingen extra te stimuleren tot het bieden van een ‘jaarronde Mooie Maaltijd’. Daarnaast was er een opvallende rol weggelegd voor locaties van de Livio Zorggroep in o.a. Velp en Zevenaar, waar volop werd genoten van typisch Achterhoekse specialiteiten.

In het Noord-Holland viel de deelname op van stichting Sint Jacob met zijn acht zorgcentra en verpleeghuizen. Meest in het oog springend van al hun activiteiten was de speciaal door Biet & Boon verzorgde ‘mobiele plattelandstuin’ (download: foto) op locatie Nieuw Delftweide in Haarlem: mooie houten bakken gevuld met biologische groenten. Het deels plaatsen op een hoger niveau van de bakken maakt het ook voor rolstoelgebruikers weer mogelijk om zelf groenten te zaaien en oogsten.

De Mooie Maaltijd van Groningen tot en met Zeeland

Voor het eerst bereikte dit jaar de Mooie Maaltijd ook de provincie Groningen. In het UMCG (Groningen), Winkheem (Winsum) en Beatrixord (Haaren) genoten patiënten en cliënten een weeklang vaneen keur aan biologische en streekmenu’s. In Zeeland haken nu ook allengs meer instellingen aan, met Vlissingse zorginstelling Ter Reede, winnaar van de Smaakprijs 2009, in deze provincie als voortrekker van de verse, biologische maaltijd.

De bij diverse peilingen nu al vaak gehoorde conclusie is dat De Mooie Maaltijd niet meer weg is te denken als onderdeel van de Week van de Smaak. Een andere, nog belangrijkere, vaststelling is dat De Mooie Maaltijd als project een belangrijke rol speelt bij het in gang zetten van een structurele koerswijziging binnen de maaltijdvoorziening in de zorg. Vanaf oktober wordt dan ook alweer vooruit gekeken naar een weer uitgebreidere versie van De Mooie Maaltijd in 2011.

 

AddThis Social Bookmark Button


Sea the Truth waarschuwt tegen uitsterven ....

Sea the Truth waarschuwt tegen uitsterven vissoorten door overbevissing . In de week dat experts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het uitsterven van oceaanvissen dreigt binnen 40 jaar, heeft de Nicolaas.G.Pierson Foundation haar nieuwe documentaire gepresenteerd in een uitverkocht Tuschinski.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com