Het verlies van plant- en diersoorten

Nederlander bezorgd over het verlies van plant- en diersoorten. De meeste Nederlanders vinden dat geen enkele plant- of diersoort mag uitsterven. Maar als er dan toch een soort moet verdwijnen, laat het dan de mug zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders is dit insect liever kwijt dan rijk. Ook horzels, mieren, ratten en andere 'enge'dieren zijn verre van populair. Van de planten kan men de brandnetel missen als kiespijn. Grote zoogdieren, met name de tijger, mogen juist niet uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij aanvang van zijn nieuwe campagne.
Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Reden voor het WNF om te onderzoeken wat de gemiddelde Nederlander vindt van het uisterven van plant- en diersoorten. Daaruit komt naar voren dat maar liefst 86 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over het verlies van soorten. Toch is de ene soort populairder dan de ander:

Top 3 Soort moet behouden blijven:      
1: Tijger (23,5 procent)
2: Olifant (20 procent)
3: (Mens)aap (17,9 procent)

Top 3 Niet erg als soort verdwijnt:
1: Geen enkele dier- of plantsoort (31,5 procent)
2: Mug (22,6 procent)
3: Overige insecten: vlieg, mier, oorwurm, vlo, horzel (13,8 procent)

Opmerkelijk is dat het vooral vrouwen zijn die de mensaap willen behouden. De spin is daarentegen bijzonder ongeliefd en mag van 6,2 procent veelal vrouwelijke respondenten verdwijnen. Ook is de gemiddelde Nederlander gevraagd naar de oorzaak van het uitsterven van soorten. Die wordt vooral gezocht in het verdwijnen van het leefgebied van dieren en planten. Daarnaast worden overbevissing en jacht vaak genoemd. Waar vrouwen klimaatverandering vaak als reden voor het uitsterven van soorten noemen, denken mannen veelal dat dit een natuurlijk proces is.

Happy End
Het aantal zoogdieren is de afgelopen veertig jaar wereldwijd met 19 procent afgenomen. In de gebieden rond Latijns-Amerika is het aantal diersoorten zelfs met 76 procent gedaald. Voor wetenschappers zijn dit soort bevindingen aanleiding om te zeggen dat het uitsterven van soorten op dit moment honderd tot misschien zelfs duizend keer sneller gaat dan voor het bestaan van de mens. Het Wereld Natuur Fonds ziet het als zijn belangrijkste taak om de rijkdom aan dier- en plantsoorten wereldwijd te beschermen. Ook de mug heeft bestaansrecht omdat het insect en zijn larven, juist door hun grote volumes, het basisvoedsel van vissen, kikkers en zwaluwen zijn. Brandnetels zijn belangrijk omdat vlindersoorten als de dagpauwoog en kleine vos hun eitjes enkel op deze plant leggen.
Bron: wnf.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Model verklaart toe- en afname van broedvogels

In het kort: Alle 170 Nederlandse broedvogelsoorten, 8 miljoen getelde vogels, 700.000 uur inventariseren, 15 jaar populatiegegevens en 25 eigenschappen: vogelonderzoeker Chris van Turnhout bracht dit alles samen in één model dat deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation werd gepubliceerd.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com