CITES loopt uit op grote teleurstelling

De CITES-conferentie over de handel in bedreigde planten en dieren is gisteren 25 maart geëindigd in een grote teleurstelling voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en alle landen die serieus werk willen maken van de bescherming van dier- en plantensoorten. Alle belangrijke voorstellen om vissen en koraal te beschermen tegen overmatige handel haalden het niet.
Zo werd het voorstel van Monaco om de handel in Atlantische blauwvintonijn helemaal te verbieden (door plaatsing op Lijst 1) weggestemd. Ook voorstellen om de handel in rood en roze koraal, en in haaien aan banden te leggen (plaatsing op Lijst 2) haalden het niet. Aanvankelijk zou alleen voor de haringhaai een vangstbeperking gaan gelden, maar dit besluit werd op de allerlaatste dag teruggedraaid. Dit was een grote schok van de WNF-delegatie ter plekke.
 
“Het is beschamend om te zien hoe de de meeste landen die bij het verdrag zijn aangesloten, economische en politieke belangen laten prevaleren boven de wetenschappelijke feiten. Sommige dieren staan als gevolg van handel echt op uitsterven”, aldus Lonneke Bakker van WNF, die bij de conferentie aanwezig was en deskundig is op het gebied van handel in dieren.
 
“Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Het WNF gaat door met bescherming van dieren, zowel in de zee als op het land. In de zeeën zullen we doorgaan met het tegengaan van de bijvangst van haaien en het creeëren van beschermde gebieden onder water. Op land gaan we door met het steunen van anti-stroperij patrouilles om zo stroperij van tijgers en neushoorns tegen te gaan”, aldus Bakker.
Verder roept het WNF consumenten op, met name ook in Azië, om de haaienvinnensoep en blauwvintonijn te laten staan.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com