Home Planeet aarde Klimaat 200 miljard dollar - de prijs van succes in Kopenhagen

200 miljard dollar - de prijs van succes in Kopenhagen

Obama woont alleen de laatste dag klimaattop bij. De Amerikaanse president Barack Obama woont alleen op 18 december de cruciale laatste dag van de klimaattop in Kopenhagen bij. Dat heeft het Witte Huis in Washington bekendgemaakt.  In de Deense hoofdstad Kopenhagen begint vandaag de klimaattop zonder klimaatgoeroe Al Gore. In de tweede week van de klimaattop zijn voor Nederland aanwezig minister Jacqueline Cramer (PvdA, Milieu) en minister Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking). Jan Peter Balkenende koomt ook pasa op de laatste dag.
Deze belangrijke top moet na jaren van moeizame onderhandelingen resulteren in een wereldwijde overeenkomst die het Kyotoprotocol opvolgt.


200 miljard dollar betekent in Kopenhagen het verschil tussen succes en mislukking. Rijke landen moeten een positieve kettingreactie op gang brengen waardoor arme landen zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering.

Shorbanu Khatun, een moeder van vier uit Bangladesh, werd dakloos toen cycloon Aila in mei 2009 toesloeg. Tijdens de conferentie in Kopenhagen getuigt zij over de impact van de klimaatverandering op haar leefgemeenschap.

Shorbanu Khatun: “De voorbije vijf jaar is alles veranderd. Het is te warm en er valt veel te weinig regen. Er zit minder vis in de rivier. Huidziektes, hoofdpijn en diarree zijn nu dagelijkse fenomenen geworden. Tijdens een bijeenkomst in mijn dorp heb ik vernomen dat deze rampen door de mens veroorzaakt worden. Ik wil waardig kunnen leven. Ik wil gewoon een leven leiden op basis van gerechtigheid en met eerlijke bestaansmiddelen. En datzelfde wens ik ook voor mijn kinderen.”

Grote ontwikkelingslanden geven positief signaal
De VN-klimaatconferentie in Kopenhagen is de afronding van twee jaar onderhandelen over een internationaal akkoord om catastrofale klimaatveranderingen te voorkomen.
De rijke landen kunnen nu een positieve kettingreactie op gang brengen als ze minstens 200 miljard dollar per jaar aan nieuwe publieke fondsen voorzien. Daarmee kunnen arme landen hun CO²-uitstoot verminderen en zich aanpassen aan een veranderend klimaat.

Grote ontwikkelingslanden zoals China zijn bereid om de beloofde vermindering van hun uitstoot formeel vast te leggen en op te voeren. Dit op voorwaarde dat de rijke landen voor de nodige ondersteuning zorgen. Dit engagement geeft de leiders van rijke landen argumenten in handen om hinderpalen voor meer ambitieuze vermindering van CO²-uitstoot in eigen land uit de weg te ruimen.

President Obama bracht de wagen al aan het rollen. Op 18 december voegde hij zich bij de andere wereldleiders en kondigde aan dat de VS een eerlijk aandeel wil betalen in het klimaatfonds voor ontwikkelingslanden.

Het gewicht van de Europese Unie
De Europese Unie kan tijdens de vergadering van de regeringleiders in Brussel op 10 en 11 december ook helpen om de balans in evenwicht te brengen door de gedane beloftes over hun aandeel in de noodzakelijke fondsen na te komen.

In oktober was de EU het eens dat een fonds van 22 tot 50 miljard euro per jaar nodig is om ontwikkelingslanden te helpen bij hun aanpassing aan de klimaatverandering. Maar ze sprak zich niet uit over hoeveel geld de EU zal bijdragen. De Europese Commissie schat dat Europa ongeveer 15 miljard euro per jaar moet bijdragen.

De klimaatfinanciering vereist nieuwe en bijkomende middelen. Vele rijke landen zoals Duitsland en Japan hebben de bedoeling bestaande ontwikkelingsfondsen aan te spreken om hun klimaatverplichtingen na te komen.

Brigitte Gloire, beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit, zegt: “De prijs van het succes in Kopenhagen is 200 miljard dollar. Met dit bedrag kan een kettingreactie op gang komen die resulteert in een grotere ambitie voor uitstootvermindering en in steun aan de zwaksten om zich aan te passen aan de klimaatverandering.”

“Dit cijfer van 200 miljard dollar moet als een flonkerende kerstster aan de hemel schitteren tegen het einde van de klimaattop. Uiteindelijk is 200 miljard dollar een peulschil in vergelijking met de 8.4 biljoen die gevonden werd om falende banken te redden.”

“De rijke landen kunnen deze klimaattop echter niet met succes bekronen wanneer ze minder dan een derde van de door wetenschappers gevraagde uitstootvermindering aanbieden, naast 10 miljard dollar aan oude hulpbeloftes in een nieuwe verpakking. De noden van miljarden arme mensen zouden dan op grove wijze onderschat worden en het geduld van de arme landen op een onverantwoorde wijze op de proef gesteld. Zij hebben immers duidelijk aangegeven: liever geen akkoord dan een flauw afkooksel.”

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Sea the Truth waarschuwt tegen uitsterven ....

Sea the Truth waarschuwt tegen uitsterven vissoorten door overbevissing . In de week dat experts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het uitsterven van oceaanvissen dreigt binnen 40 jaar, heeft de Nicolaas.G.Pierson Foundation haar nieuwe documentaire gepresenteerd in een uitverkocht Tuschinski.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com