Home Planeet aarde Klimaat Invoering kilometerprijs kan sneller, groener en eerlijker

Invoering kilometerprijs kan sneller, groener en eerlijker

‘Laat gemeenten nu al starten met spitsheffing’. ‘Natuur en Milieu is blij dat de kilometerprijs er eindelijk komt. Maar de invoering kan veel sneller dan het kabinet nu van plan is.’ Dat zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu, in reactie op de vandaag gepresenteerde Wet Kilometerprijs door Minister Eurlings.

Volgens Natuur en Milieu kunnen in maximaal twee jaar alle auto’s een kilometerprijskastje ingebouwd krijgen en hoeft dit niet tot 2020 te duren. Bovendien kan al gelijk vanaf de start een eenvoudige vorm van een spitsheffing worden ingevoerd.

Invoering van de kilometerprijs zorgt voor minder autokilometers en meer openbaar vervoer. Dat is beter voor de gezondheid van mensen, het klimaat en de bereikbaarheid in Nederland. Bovendien gaan de meeste mensen er financieel op vooruit. Rijden in schone en zuinige personenauto’s kost minder dan in vieze en onzuinige personenauto’s.

Sneller
Het lijkt erop dat de kilometerprijs pas in 2020 in zijn volle omvang is ingevoerd. Natuur en Milieu vindt het getreuzel met de invoering onverantwoordelijk en wil dat gemeenten in 2012 vast kunnen beginnen met een spitsheffing (via nummerplaatherkenning) rond de grote steden.

Een spitsheffing beteugelt de files, bespaart miljarden aan extra wegen en komt de gezondheid van stadsbewoners direct ten goede. Een spitsheffing hoeft gemiddeld niet tot hogere kosten voor de autorijder te leiden als tegelijk de motorrijtuigenbelasting wordt verlaagd. Het is zorgelijk dat de nieuwe wet niet zegt wat het spitstarief is en waar en wanneer dit zal worden toegepast. Dat kan dus betekenen dat dit te laat en niet effectief wordt ingevoerd.

De kilometerprijs is de enige maatregel die het kabinet zelf in de hand heeft om de klimaatuitstoot van het verkeer drastisch te verminderen. Voor het klimaat is het noodzakelijk om veel sneller alle auto’s te voorzien van kastjes en de invoering niet over jaren uit te smeren. Mirjam de Rijk: ‘Kom met een plan om alle auto’s in maximaal twee jaar van kastjes te voorzien.’

Eerlijker
Het is oneerlijk dat met deze wet zeer vervuilende vrachtwagens veel minder gaan betalen per kilometer dan zuinige personenauto’s. ‘Het is straks voordeliger om met je vrachtwagen naar het strand te gaan dan met de auto,’ aldus De Rijk.

Groener
Zoals de milieutarieven nu zijn voorgesteld worden onzuinige auto’s relatief goedkoper en zeer zuinige juist duurder ten opzichte van het huidige systeem van vaste belastingen. Daarom leidt de kilometerprijs tot meer vervuilende auto’s. Omdat de kilometerprijs tegelijkertijd leidt tot minder autokilometers is het nettoresultaat goed voor het milieu. Maar het was nog beter geweest als de tarieven hadden geleid tot meer zuinigere auto’s.
Natuur en Milieu vindt het onaanvaardbaar dat nieuwe auto’s straks gemiddeld vervuilender worden.
natuurenmilieu.nl

Kijk ook eens op: De kilometer prijs is vastgesteld en De kilometerheffing in de Benelux

 

AddThis Social Bookmark Button

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


CITES loopt uit op grote teleurstelling

De CITES-conferentie over de handel in bedreigde planten en dieren is gisteren 25 maart geëindigd in een grote teleurstelling voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) en alle landen die serieus werk willen maken van de bescherming van dier- en plantensoorten.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com