Home Planeet aarde Natuur ‘Koraalrif in je achtertuin schept verplichtingen’

‘Koraalrif in je achtertuin schept verplichtingen’

Het aantal planten- en diersoorten dat onder Nederlandse verantwoordelijkheid valt, neemt zondag 10 oktober toe met zo’n 300 procent. Vanaf die datum zijn  Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bijzondere Nederlandse gemeenten. De enorme rijkdom aan kopraalriffen, leven onder water en op het land, moet echter wel fatsoenlijk beheerd worden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat de Nationale Parken op de eilanden op z’n minst dezelfde rechten moeten krijgen als de nationale parken hier. Ook als het gaat om geld. Investeren in de natuur op de eilanden is bovendien alleszins gerechtvaardigd omdat de economie en werkgelegenheid er volledig gebaseerd zijn op de natuur.

Van de 3 eilanden zie de status krijgen van bijzondere Nederlandse gemeente, is vooral Bonaire afhankelijk van het toerisme. Het eiland heeft één van de oudste beschermde natuurgebieden op zee, het Bonaire  National Marine Park, dat mede tot stand kwam dankzij WNF.  De VN hebben het Bonaire National Marine Park op grond van het goede beheer uitgeroepen tot voorbeeldgebied.

Ook kon het WNF 11 jaar geleden via een actie van donateurs  een klein eilandje voor de kust van Bonaire uit handen houden van projectontwikkelaars. ‘Klein Bonaire’ heeft de  best bewaarde koraalriffen en is voor bedreigde zeeschildpadden van levensbelang vanwege de stranden waar de dieren eieren leggen. Het eilandje is overgedragen aan het eilandbestuur onder voorwaarde dat er nooit gebouwd zal worden en dat er na zonsondergang geen bezoekers meer komen.

Het WNF roept het nieuwe Nederlandse kabinet daarom op om de natuurlijke rijkdommen van de eilanden te beschermen en in stand te houden. Doorslaggevend daarbij is dat de nationale parken op de eilanden dezelfde behandeling krijgen als de nationale parken hier. Dat betekent bijvoorbeeld een jaarlijkse extra bijdrage van 200.000 euro per park als tegemoetkoming voor de openstelling voor het publiek. Dat extra geld krijgen de overzeese parken nu niet.

Johan van de Gronden, directeur van het WNF: “De economie en de werkgelegenheid op de eilanden zijn – via toerisme - direct gekoppeld aan de natuur. Bewoners en toeristische sector spannen zich in om dat zo duurzaam mogelijk te doen.  Stel de eilanden in staat om dat toerisme nog verder te verduurzamen, zodat het natuurlijk kapitaal behouden blijft. Nederland heeft nu  in zijn achtertuin de laatste mooie koraalriffen van het Caraïbisch gebied. Dat schept verplichtingen.”

 

AddThis Social Bookmark Button


Mariene meren en biodiversiteit

Nieuw ontdekte mariene meren bieden unieke kijk op ontstaan van biodiversiteit. Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over mariene meren. Totdat Lisa Becking (Naturalis Biodiversity Center & IMARES) er twintig ontdekte en bestudeerde in Indonesië.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com