Home Planeet aarde Natuur Contract voor grootste natuurgebied ter wereld

Contract voor grootste natuurgebied ter wereld

Deze maand werd een bijzondere beslissing genomen door vijf Afrikaanse landen. De regeringsleiders van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe zetten hun handtekening onder een contract om het grootste aaneengesloten beschermde natuurgebied op aarde te realiseren. Het gebied is met een oppervlakte van 444.000 vierkante kilometer ruim tien keer groter dan Nederland en biedt onderdak aan bekende Afrikaanse diersoorten zoals de olifant, neushoorn, buffel en leeuw.

Het contract volgt op een intentieverklaring die de vijf landen al in 2006 overeenkwamen. Maar met de handtekening van de vijf presidenten van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe gaat het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA), zoals het natuurgebied formeel heet, er nu echt van komen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is , in samenwerking met de  Peace Parks Foundation, nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit project en spreekt van een ‘baanbrekende stap’ op het gebied van natuurbescherming.

Overllandsgrenzen heen

Het gebied, dat de landsgrenzen overschrijdt, bestaat uit verschillende nationale parken, natuurgebieden, wildreservaten en landerijen zonder beschermde status. Vanaf dit moment wordt begonnen met allerlei investeringen zodat de vijf landen het gebied binnen een termijn van 10 tot 15 jaar samen goed te kunnen beheren. Zo worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling van verantwoorde vormen van toerisme, het aanwijzen van stukken land waar bepaalde trekroutes voor dieren moeten worden aangelegd, waar wel of geen economische activeiten –waar mag bijvoorbeeld worden gevist- mogen worden ontplooid en hoe de lokale bevolking bij dit alles wordt betrokken.

 

In het gebied dat nu door de vijf landen samen beheert gaat worden, komen veel verschillende plant- en diersoorten voor. Aansprekende voorbeelden zijn bijna alle grote Afrikaanse wildsoorten zoals de giraffe, de buffel, de leeuw, het luipaard, de cheeta, de zwarte neushoorn, de wilde hond, het wildebeest en veel soorten antilopen. Daarnaast biedt het gebied onderdak aan de grootste  populatie olifanten – circa 250.000 dieren- in Afrika. Ook omvat het gebied veel bijzondere natuur die al eerder een beschermde status kreeg. Denk aan de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe, de Caprivi Strip in Namibie, de Okavango Delta in Botswana en het stroomgebied van de machtige Zambezi rivier.

Levensader

De Zambezi rivier vormt de letterlijke en figuurlijke levensader van het KAZA-gebied. Met al haar zijtakken en een lengte van 2.660 kilometer verbindt deze rivier bijna alle landen in zuidelijk Afrika. De Zambezi heeft  haar oorsprong in Zambia, stroomt via Angola, vormt vanaf de Victoria Falls de grens met Zimbabwe en mondt uiteindelijk in Mozambique uit in de Indische Oceaan. Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor zo’n 130 miljoen mensen voor drinkwater, visserij en graasgebied voor vee.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Semporna hoogste marine biodiversiteit ter wereld

Record aantal soorten gevonden waaronder enkele nieuwe garnalen en krabben. De eerste resultaten van de Semporna Marine Ecological Expedition (SMEE) eind 2010 duiden erop dat Semporna wellicht de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld herbergt.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com