Home Planeet aarde Natuur Rog met uitsterven bedreigd door foute naamgeving

Rog met uitsterven bedreigd door foute naamgeving

Een Europese roggensoort is met uitsterven bedreigd omdat het dier tientallen jaren met een andere soort is verward. Hierdoor wordt de rog al jarenlang overbevist. Dat blijkt uit een Frans onderzoek waarvan de resultaten deze week zijn gepubliceerd.

Twee verschillende roggensoorten zijn met elkaar verward en kregen beide de naam Dipturus batis, zo meldt het Franse Muséum national d'histoire naturelle. Een team wetenschappers van het zeebiologisch onderzoekscentrum in het Franse Concarneau ontdekte de vergissing. Moleculaire en anatomische analyses en onderzoek naar de levenswijze van de dieren toonden aan dat achter de noemer Dipturus batis twee roggensoorten schuilgaan.

De soorten zijn voorlopig aangeduid als Dipturus flossada en Dipturus intermedia. Deze laatste soort is zeer kwetsbaar voor overbevissing, want het dier is pas op een leeftijd van ongeveer twintig jaar geslachtsrijp en kan 2,5 meter groot worden. De kans dat het dier wordt gevangen voordat het zich heeft kunnen voortplanten, is dan ook zeer groot.

Als niet snel maatregelen worden genomen om de rog te beschermen, zal de vis zeer binnenkort uitsterven, benadrukt het Muséum national.
Bron: Belga

 

AddThis Social Bookmark Button


Semporna hoogste marine biodiversiteit ter wereld

Record aantal soorten gevonden waaronder enkele nieuwe garnalen en krabben. De eerste resultaten van de Semporna Marine Ecological Expedition (SMEE) eind 2010 duiden erop dat Semporna wellicht de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld herbergt.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com