Home Planeet aarde Overige Brazilie door houtkap in top 10 van CO2-uitstoot

Brazilie door houtkap in top 10 van CO2-uitstoot

De uitstoot van broeikasgas door Brazilië wordt vooral veroorzaakt door ontbossing. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaanse overheid die deze week openbaar werden. Het onderzoek laat zien dat ontbossing tussen 1990 en 2005 verantwoordelijk was voor 57% van alle uitstoot van CO2 door Brazilië.

Volgens het WNF tonen de cijfers aan dat het tegengaan van ontbossing essentieel is om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.
Door de massale ontbossing hoort Brazilië tot 's werelds top 10 van grootste uitstoters van CO2. Daarmee draagt het land op substantiële wijze bij aan de wereldwijde opwarming van de aarde. De gegevens zijn afkomstig uit een rapport over de Braziliaanse uitstoot van broeikasgas over een periode van 1990 tot 2005 van de Braziliaanse overheid dat deze week werd toegelicht door de minster van Wetenschap en Technologie en binnenkort volledig openbaar wordt gemaakt.

Landbouwsector
De cijfers laten zien dat de uitstoot van CO2 door Brazilië tussen 1990 en 2005 met 62% is gestegen ten opzichte van de periode 1990-1994. De uitstoot van CO2 door ontbossing nam zelfs met 70% toe en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale broeikasgasproductie door Brazilië. Een tweede plaats is weggelegd voor de CO2-uitstoot door de Braziliaanse landbouwsector, die met ruim 22% bijna een kwart van de Braziliaanse uitstoot voor zijn rekening neemt.

Wereldwijd is ontbossing verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van CO2. Door te ‘ademen’ slaan bomen grote hoeveelheden koolstof op. Die opslag vindt plaats in de bomen zelf en in de bodem waarop zij groeien. Als bomen verrotten of worden verbrand en de grond waarop ze groeien, verschraalt, komt de opgeslagen koolstof weer vrij en als CO2 in onze atmosfeer terecht.

Het WNF riep wereldleiders onlangs op om in 2020 de ontbossing tot staan te brengen. De oproep was niet alleen bedoeld om het leefgebied van honderden plant- en diersoorten te beschermen, maar ook om de uitstoot van CO2 en de daaraan gerelateerde klimaatverandering te verminderen.

REDD
Momenteel wordt alleen nog geld verdiend aan het kappen van bos. Omdat houtkap op lange en korte termijn grote problemen veroorzaakt, wil het WNF dat landen en de lokale bevolking ook worden betaald om het bos te laten staan. Dit systeem wordt REDD genoemd. REDD staat voor Reduced Emissions from Deferestation and forest Degredation. Het WNF hoopt dat in december tijdens de klimaattop in Kopenhagen niet alleen afspraken worden gemaakt hoe de geïndustrialiseerde landen hun uitstoot van CO2 kunnen terugdringen, maar ook over REDD en het behoud van bossen.
Bron; WNF

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Waarom het erg is dat soorten uitsterven

De uitstervingscrisis: We kunnen het niet betalen, we krijgen spijt en het wordt maar wat saai.
Top 10 WNF ‘Waarom het erg is dat plant- en diersoorten verdwijnen’

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com