Home Voedsel Ecologisch Eerste Bewuste Visweek van start

Eerste Bewuste Visweek van start

Consumenten kunnen deze week niet om een keuze voor bewuste vis heen. Van 9 tot en met 15 september is het Bewuste Visweek, een initiatief van Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC).

In maar liefst 85 procent van de supermarkten worden consumenten aangespoord bij de aankoop van vis te kiezen voor vis die afkomstig is van aantoonbaar duurzame visserij (MSC) of verantwoorde kweek (ASC).

 

De initiatiefnemers willen duidelijk maken dat de consument zélf kan bijdragen aan een gezonde zee. De keurmerken geven de garantie dat visbestanden goed worden beheerd, kwetsbare kustgebieden worden ontzien en voorwaarden worden geschapen om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking van vis te voorzien.

Bescherming van de natuur

Overbevissing, bijvangst en niet-verantwoorde kweek van vis brengen de natuur onherstelbare schade toe. Als het leven uit de zee verdwijnt, heeft dit grote gevolgen voor mens en dier. Het Wereld Natuur Fonds werkt daarom aan het behoud van de natuur door de visserij, de kweek van vis en de visketen te verduurzamen.

De natuurbeschermingsorganisatie stond aan de wieg van de onafhankelijke keurmerken MSC (voor de wild gevangen vis) en ASC (voor viskweek). De keurmerken garanderen – van boot/ kwekerij tot bord - dat de vis duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is. Bovendien kunnen vissers en viskwekerijen die hun werkwijze hebben verduurzaamd dit met het logo op de verpakking laten zien, zij krijgen erkenning en – in bepaalde gevallen ook – een meerprijs.

Vis met keurmerk

Met de Bewuste Visweek willen de organisaties en supermarkten de bekendheid van MSC en ASC bij consumenten vergroten. Vis met het MSC-keurmerk is afkomstig uit gezonde visbestanden die goed worden beheerd, waar bijvangst minimaal is en de natuur zo weinig mogelijk wordt belast. Bijna 8 procent van de wereldwijd wildgevangen vis – in totaal 213 visserijen - draagt op dit moment dit duurzaamheidslabel. In Nederland zijn 12 visserijen MSC gecertificeerd, waaronder belangrijke en populaire soorten als haring, schol en mosselen. Het belang van kweekvis neemt wereldwijd snel toe. Tegen 2018 eten we wereldwijd meer vis afkomstig van kweek dan uit de visserij. In Nederland eten we nu al meer gekweekte vis dan wild gevangen vis. Viskweek is wereldwijd de snelst groeiende productiesector. Vandaar de urgentie om deze bedrijfstak te verduurzamen. Het vorig jaar geïntroduceerde ASC-keurmerk staat voor een verantwoorde kweek; de vis is afkomstig uit een kwekerij die de natuurlijke omgeving niet aantast, richtlijnen naleeft op het gebied van waterverontreiniging en niet onnodig gebruik maakt van antibiotica. Kwekerijen met ASC-certificaat gaan ook goed om met hun werknemers en de omliggende gemeenschappen. Momenteel is certificering van kwekerij tot bord mogelijk voor de soorten tilapia en pangasius (de meest gegeten vissoort in Nederland). Deze producten zijn sinds een klein jaar terug te vinden in de Nederlandse supermarkten. Andere soorten volgen. Begin volgend jaar wordt zalm met ASC-keurmerk verwacht.

Deelnemende supermarkten en andere organisaties

Het initiatief van de Bewuste Visweek is door de supermarkten omarmd. Zij zijn ook een van de belangrijke aanjagers geweest van de verduurzaming van de vissector. Zeventien supermarktorganisaties nemen deel aan de Bewuste Visweek deel: Agrimarkt, Albert Heijn, Bas van der Heijden, C1000, COOP, Digros, Dekamarkt, Dirk van den Broek, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD supermarkten, Poiesz, PLUS, Spar en de supermarktinkooporganisatie Superunie. Bij het visschap staan de visproducten met het ASC- en/of MSC-keurmerk deze week extra in de schijnwerpers. Naast genoemde supermarkten doen ook horecaleverancier Sligro en (bedrijfs)cateraar Sodexo aan de week mee.

 

AddThis Social Bookmark Button


Nieuw in Nederland: tijgermug en ribkwal

Tentoonstelling over invasieve soorten en hun effecten op onze natuur. Exotische planten en dieren reizen met de mens mee naar Nederland. Wat voor effecten heeft dat op de Nederlandse natuur, en hoe onderzoek je dat? In de tentoonstelling Nieuw in Nederland geven onderzoekers hierop antwoord.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com