Home Voedsel Veiligheid Soja bedreigt milieu en gezondheid

Soja bedreigt milieu en gezondheid

Tegenwoordig zijn er sojaversies van elk soort vlees te koop — van hotdogs tot kippenvleugels. Voor mensen met een lactoseallergie is er soja-ijs en soja melk. En voor een snelle energieboost is er zelfs een soja snoepreep.

Soja is een lucratieve handel. Volgens de Soyfoods Association of North America is de verkoopwaarde van sojavoedsel tussen 1992 en 2008 gestegen van $300 miljoen naar $4 miljard. Deze cijfers en de medische aanbevelingen van soja doen het lijken alsof soja de status van ‘wondervoedsel’ heeft aangenomen.

Maar de gloriedagen van soja zijn wellicht geteld. Nieuw onderzoek toont potentiële risico’s aan van overconsumptie van soja en zet vraagtekens bij de gezonde aspecten van het product, zo schrijft Tara Lohan op Alternet. Verontruste groepen waarschuwen dat soja kan leiden tot bepaalde soorten kanker, lagere testosteronniveaus en een vervroegde puberteit bij meisjes.

Bovendien is het grootste deel van de soja die vandaag de dag gegeten wordt genetisch gemodificeerd. En daarnaast heeft de massale sojaproductie negatieve milieueffecten zoals massale ontbossing, toegenomen gebruik van pesticiden en bedreiging voor water en aarde.

Door deze problemen vragen veel mensen zich af of ze überhaupt nog soja moeten eten. Maar soja zit  in bijna alles wat je eet: als vulling in hamburgers, als plantaardige olie en emulgator. Ook zit het in saladedressing, kipnuggets en pasta. En via veevoer in het meeste vlees.

Nu wordt soja al 3000 jaar lang in China verbouwd. Die soja wordt in Aziatische gerechten meestal in kleine hoeveelheden gegeten, maar bijna altijd in gegiste vorm. Door het gisten van soja ontstaan gezondheid bevorderende probiotica, goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft voor de spijsvertering en het totale welzijn.  De meeste vormen van soja die wij eten zijn echter niet gegist. In Amerika  bevatten sommige sojasnacks en sojashakes meer dan 20 gram ongegiste soja-eiwitten per portie.

Het is dus niet zo dat alle soja ongezond is; in kleine hoeveelheden is het ok, als het maar gegist is. Maar juist bij de ongegiste variant doen zich problemen voor.

Uit universitair onderzoek blijkt dat wanneer kinderen van onder de 7 jaar geregeld sojavoedsel krijgen, de kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie drie keer zo groot  is. Ook is er een risico van borstkanker bij vrouwen en een kans op testikelkanker en onvruchtbaarheid bij mannen.

Alsof dit niet verontrustend genoeg is, is de meeste soja die wij eten genetisch gemodificeerd om chemische bestrijdingsmiddelen bij het verbouwen te weerstaan. Sinds begin jaren ’90 verbouwen boeren soja die bestand is gemaakt tegen de agressieve onkruidverdelger Roundup, die vrijuit gespoten wordt op de soja.

Het grote voordeel van genetisch gemanipuleerde gewassen moest zijn dat het zou leiden tot minder gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers, die beide de menselijke gezondheid en het milieu aantasten. Maar omdat gewassen ‘ontworpen’ worden zodat ze onkruidverdelgers kunnen weerstaan, kunnen boeren grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen toepassen zonder dat het hun gewassen schade toebrengt. Het gebruik van onkruidverdelger Roundup in de VS is tussen 1994 en 2005 vervijftienvoudigt. En er is nog geen enkel zicht op de gezondheidseffecten op langere termijn.

De resultaten van het onderzoek zullen ongetwijfeld leiden tot nieuwe protesten van milieuorganisaties van biologische boeren en van aanhangers van duurzaamheid, een nieuwe fase in de ‘war against soy’. En misschien zorgen deze er voor dat mensen twee keer nadenken voor dat ze sojaproducten, fast food of vlees eten.
Bron: stichting iNSnet: isnnet.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Een op de vijf reptielen dreigt uit te sterven

Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com