Home Voedsel Veiligheid Europarlement voor oorsprong vlees op voedseletiketten

Europarlement voor oorsprong vlees op voedseletiketten

Op initiatief van de Groenen wil het Europarlement dat op de etiketten van voedsel waar vlees in verwerkt zit, vermeld wordt waar dat vlees vandaan komt. Ondanks grote tegenwerking van de christendemocraten en de voedingsindustrie zelf, steunt een meerderheid van het Europarlement het voorstel van de Britse Groene Europarlementariër Keith Taylor in de strijd tegen voedselfraude.

“Een consument heeft het recht om te weten waar het vlees uit zijn erwtensoep of diepvrieslasagne vandaan komt”, reageert GroenLinks-Europarlementariërs Bas Eickhout. “Hiermee is voor consumenten inzichtelijk hoe lang de voedselketen van boer tot bord is en kunnen ze daar meteen hun keuze op aanpassen.” Eickhout hoopt dat producenten dan vaker kiezen voor lokale productie.

Tegenstanders van het vermelden van de oorsprong van vlees in verwerkte producten als kant-en-klaarmaaltijden zeggen dat producten door 'extra Brusselse regels' meer dan tien procent duurder zouden worden. Eickhout vermoedt dat deze statistieken flink opgeklopt zijn en dat de soep niet zo heet gegeten zal worden.

Eickhout: “Het is toch absurd dat onder het mom van teveel bureaucratie een producent niet hoeft te weten waar zijn vlees vandaan komt?” In het bijzonder na het paardenvleesschandaal van vorig jaar, zou het de voedselindustrie sieren als ze meer openheid over hun productieprocessen zouden geven.

Het Europarlement stuurt nu het voorstel door naar de Europese Commissie. Dat moet uiteindelijk besluiten of het hiermee aan de slag gaat.

 

AddThis Social Bookmark Button


Goed en slecht nieuws voor plant- en diersoorten

Het Wereld Natuur Fonds heeft gemengde gevoelens bij de uitkomst van de Conventie voor Biodiversiteit (CBD). Vrijdagavond 29 oktober werden afgevaardigden uit 190 landen het in Japan eens over maatregelen die het uitsterven van plant-en diersoorten tot staan moeten brengen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com