Home Water Oceanen en rivieren Zeeland 100 jaar na de watersnoodramp

Zeeland 100 jaar na de watersnoodramp

Op woensdag 18 november a.s. krijgen minister Plasterk (OCW) en de Commissaris van de Koningin Karla Peijs in het Topshuis bij Neeltje Jans uitzicht op hoe de delta van de toekomst eruit gaat zien. Dit gebeurt tijdens de uitreiking van de Delta Water Award aan één van de zes genomineerde teams van jonge wetenschappers.

De stijgende zeespiegel en de nadelige milieueffecten van de huidige Deltawerken vragen om innovatieve ideeën voor de toekomst van deltagebieden. Omdat de watersector over een paar jaar kampt met een enorm tekort aan goed geschoolde deltatechnologen, opent de minister dezelfde middag de Delta Academy van Hogeschool Zeeland. De Delta Academy zorgt ervoor dat deltatechnologisch-onderwijs aantrekkelijker wordt en er meer young professionals de markt zullen betreden. Karla Peijs: ‘Met de nieuwe Delta Academy en de Delta Water Award werkt Zeeland aan haar ambitie om de slimste en veiligste delta ter wereld te zijn én te blijven. Investeren in de ideeënkracht van de jeugd, is investeren in de toekomst.’

Delta Water Award
Op Neeltje Jans, in het hart van de huidige Deltawerken, schetsen de teams het uitzicht op innovaties van de toekomst. Vanuit het thema ‘Zeeland 2053: honderd jaar na de watersnoodramp’ nemen de jonge wetenschappers de waterwereld en de media mee naar hoe Zeeland eruit zal zien in 2053, als hun plannen zouden zijn uitgevoerd. De genomineerde teams breken principieel met de vertrouwde traditie van vechten tegen het water. In plaats daarvan kiezen zij voor controversiële oplossingen waarin het water juist omarmd wordt. Van het systematisch onder water zetten en vervolgens laten opdrogen van de polders om het land op natuurlijke wijze te verhogen, tot het doorbreken van de Brouwersdam om de Grevelingen met de zee te verbinden. En van het op zee kweken van schelpdieren tot de creatie van een getijdenterrasdijk. Zo koerst de nieuwe generatie wetenschappers af op een vorm van waterwerken die de toekomstige delta een ander aangezicht zal geven. De winnaar wordt bekend gemaakt door juryvoorzitter David Luteijn van het Kennis Netwerk Delta Water. Naast een geldprijs van € 15.000 krijgt het winnende team een studiereis naar de Yangtze delta in China.
deltawateraward.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Enquete i.h.k.v. WNF 50 jaar

De zwarte ooievaar die weer broedt in Nederland, de steur die als vanouds paait in de Rijn, of tijdens een wandeling oog in oog staan met een eland in de Biesbosch. Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt dan zijn deze uit Nederland verdwenen diersoorten binnen 50 jaar terug.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com