Home Water Oceanen en rivieren Wereld oceanen dag in Rotterdam

Wereld oceanen dag in Rotterdam

Na het grote succes van World Ocean Day (WOD) 2009 in Rotterdam op de officiële internationale UN-dag van 8 juni, zal dit jaar op zondag 6 juni een congres ter gelegenheid van World Ocean Day Rotterdam opnieuw plaatsvinden in Diergaarde Blijdorp. Blijdorp heeft als doel het steunen en uitdragen van natuurbehoud en streeft continue naar bewustwording van de bezoeker, ook middels samenwerking met andere organisaties. In dit kader wordt al sinds 2005 World Ocean Day gevierd in het Oceanium.

In het kader van de toetreding van de BES-eilanden, Bonaire, St Eustatius en Saba als Nederlandse gemeenten is, naast het algemene thema van het beschermen van de Oceaan, als speciale focus voor het congres het "beschermen van het Nederlands koraal" gekozen. Nederland krijgt immers een van 's werelds mooiste koraalriffen onder zijn hoede met een internationaal gerenommeerd beleid op het gebied van natuurbescherming en beheer.

Koraalriffen staan wereldwijd onder druk van vervuiling, opwarming en verzuring. Het uitstekend beschermde Bonaire vormt daarop helaas geen uitzondering. In de Noordzee is helaas nog bitter weinig beschermd, terwijl ook hier prachtige koralen en bijzondere diersoorten worden bedreigd en recht hebben op herstel en bescherming. Wat kan Nederland van de Antillen leren??Kalli De Meyer, directeur van de Dutch Caribbean Nature Alliance, gevestigd op Bonaire, zal spreken over de bescherming van koraalriffen en van de BES-eilanden in het bijzonder. Ondanks intensieve pogingen om de koraalriffen (wereldwijd) te beschermen zien we een dramatische achteruitgang. Kunnen we het tij nog keren. Verzuring heeft tot gevolg dat de oceanen minder CO2 opnemen en minder zuurstof afgeven. 70% van de zuurstof op aarde komt van de oceanen. Wat zijn de gevolgen van een dreigend zuurstoftekort op aarde?

Ook het overige leven in de Oceanen wordt bedreigd door chemische vervuiling, plastics, CO2-vervuiling en verstoring van de rust door o.a. sonar. Voor wat betreft onze eigen Noordzee maken Stichting de Noordzee, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, zich al jaren hard voor serieuze bescherming van belangrijke delen van de Noordzee. De Nederlandse overheid komt haar afspraken voor bescherming van de zee echter maar amper na. Waarom wordt de Noordzee nog steeds niet goed beschermd? In 2010, het jaar van de biodiversiteit, moet Nederland dit eindelijk eens waar gaan maken.

Op 6 juni a.s., World Ocean Day Rotterdam, zullen de genoemde deelnemende organisaties gedurende het congres eerst het publiek informeren en daarna debatteren in workshops over mogelijke oplossingen. Ook wordt de in november 2009 opgerichte NGO de Sea First Foundation aan het publiek voorgesteld. Belangrijk hoogtepunt zal de Nederlandse première zijn van de indrukwekkende documentaire "Sea the Truth", een film van de Nicolaas G. Pierson Foundation.

Ook het nieuwste boek van Dos Winkel, "De Huilende Zee", geschreven met medewerking van vele bekende wetenschappers, zal worden gepresenteerd.
Persbericht worldoceanday

Kijk ook eens op: www.wereldoceanendag.nl

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Biodiversiteit krijgt prinses Irene als beschermvrouwe

HKH Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld wordt de beschermvrouwe van de Coalitie Biodiversiteit 2010. 2010 is het VN-jaar van de biodiversiteit, waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van de rijkdom van dieren, planten en organismen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com