Home Water Oceanen en rivieren Film toont crisis in de oceanen

Film toont crisis in de oceanen

Filmhuis Den Haag draait vanaf donderdag 26 november de documentaire 'The End of the Line'. In deze schokkende documentaire krijgt de kijker te zien dat de visvoorraden in snel tempo verdwijnen door het op grote schaal overbevissen van soorten, zoals blauwvintonijn en kabeljauw.

 
Al eeuwenlang worden de oceanen gebruikt als voedselbron met de gedachte dat de zeeën onuitputtelijk zijn. Het tegendeel is waar. Wetenschappers in The End of the Line voorspellen zelfs dat de oceanen in 2048 zijn leeggevist als er niets verandert. De documentaire is gebaseerd op het boek ‘Leeg’ van Charles Clover, journalist van de Engelse krant The Daily Telegraph. In Groot-Brittannië heeft de film inmiddels duizenden mensen naar de bioscoop getrokken en al heel wat teweeg gebracht. Zo weigeren beroemde chef-koks, zoals Gordon Ramsey, Angela Hartnett en Giorgio Locatelli, de ernstig bedreigde blauwvintonijn in hun restaurants te serveren.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) hoopt dat de documentaire ook in Nederland consumenten bewuster maakt. Overbevissing is de grootste bedreiging voor de oceanen. De documentaire toont aan de hand van een aantal schokkende voorbeelden hoe het is gesteld met het leven onder water. Zo staat de oostelijke populatie Atlantische blauwvintonijn op instorten na jaren van overbevissing en illegale visserij. Ondertussen blijft de vraag naar deze roofvis toenemen. Een andere soort die het slachtoffer is geworden van massale overbevissing is de kabeljauw bij New Foundland bij Canada. Vanaf 1968 vingen de vissers daar steeds minder kabeljauw. Uiteindelijk besloot de Canadese regering in 1992 een compleet vangstverbod in te stellen om de kabeljauwstand te verbeteren. Verwachting was dat de soort binnen tien jaar was hersteld. Tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd.

Het Filmhuis in Den Haag toont de documentaire van donderdag 26 november tot en met woensdag 2 december in het kader van de viering van ‘Mare Liberum 1609-2009’. Speciaal voor die gelegenheid vindt er op 2 december om 19.00 uur in het filmhuis een debat plaats over overbevissing. Onder leiding van Duco Hoogland discussieert het publiek met speciale gasten over het eten van vis en ieders verantwoordelijkheid voor een duurzaam alternatief. Speciale gasten zijn onder meer Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten van het Wereld Natuur Fonds, en Corné van Dooren, kennisspecialist Voedselkwaliteit van het Voedingscentrum. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om dit debat bij te wonen. Informatie over toegangsprijzen staat op de site van het filmhuis.

Behalve in het filmhuis gaat ‘The End of the Line’ ook draaien tijdens het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) en is de documentaire op woensdag 2 december te zien tijdens VPRO’s Import op Nederland 2.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Verlies van soorten is dure aangelegenheid

Verlies van plant- en diersoorten kan Europa jaarlijks tot 1,1 triljoen euro kosten. Dat blijkt nu de Europese Commissie deze week verschillende scenario's heeft geopenbaard over het behoud van soorten na 2010. Het WNF pleit voor scherpe maatregelen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com