Nieuw in Nederland: tijgermug en ribkwal

Tentoonstelling over invasieve soorten en hun effecten op onze natuur. Exotische planten en dieren reizen met de mens mee naar Nederland. Wat voor effecten heeft dat op de Nederlandse natuur, en hoe onderzoek je dat? In de tentoonstelling Nieuw in Nederland geven onderzoekers hierop antwoord. Samen met NCB Naturalis brengt NWO het actuele thema onder de aandacht van het brede publiek. Nieuw in Nederland is vanaf 17 februari te zien.

De tijgermug, de late guldenroede, de halsbandparkiet: ze komen van oorsprong niet voor in Nederland, maar zijn door de mens ons land binnengebracht. Dit gebeurt op heel verschillende manieren, maar met één overeenkomst: de mens heeft het gedaan. Met onze toenemende reislust en wereldhandel weten we veel natuurlijke grenzen te overbruggen. Soms weten de exoten een plekje in onze natuur te veroveren. Ze kunnen zich zelfs massaal uitbreiden tot invasieve soorten en inheemse soorten gaan verdringen. Dat kan leiden tot problemen, maar exoten bieden ook kansen. Dit soort ecologisch onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In de tentoonstelling Nieuw in Nederland interviewt journaliste Harmke Pijpers vier wetenschappers over hun onderzoek aan exoten. Bart Knols (Malaria World) vertelt over het gevaar van de tijgermug en Lodewijk van Walraven (Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek) onderzoekt de mogelijke concurrentie tussen een exotisch ribkwalletje en de mosselteelt. Liesbeth Bakker (Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek NIOO-KNAW) is optimistisch over de kans om subtropische waterplanten in te zetten bij het helder maken van onze sloten en plassen, en Wim van der Putten (NIOO-KNAW) vertelt over de invloed van klimaatverandering op Zuid-Europese planten.

Ook onderzoekers van Naturalis werken aan invasieve soorten. De kennis die ze verzamelen, delen ze met hun collega’s en met het publiek. Zo vertellen ze in de meivakantie over hun onderzoek tijdens een serie ScienceTalks in de zaal LiveScience. Op de site www.nederlandsesoorten.nl geven ze samen met partnerorganisaties uit heel Nederland een actueel beeld van de stand van de Nederlandse biodiversiteit; er is een aparte module over exoten. Ook in de onlangs met Het Klokhuis gelanceerde site www.dierenzoeker.nl zijn exoten te vinden die zich in en rond het huis bevinden.

Nieuw in Nederland is een tentoonstellingsmodule die onderdeel uitmaakt van de zaal Onderzoek in Uitvoering.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Alle 47.800 soorten van Nederland in één boek

In het boek ‘De Nederlandse biodiversiteit’ wordt de complete Nederlandse biodiversiteit beschreven, 47.800 soorten in totaal. Op 25 november neemt Ronald Plasterk het eerste exemplaar van deze uitgave van NCB Naturalis en Stichting EIS-Nederland in ontvangst.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com