Home Voedsel Overige Gekweekte pangasius met ASC-keurmerk

Gekweekte pangasius met ASC-keurmerk

De eerste verantwoord gekweekte pangasius met ASC-keurmerk is nu verkrijgbaar. Vanaf vandaag is pangasius te koop met het onafhankelijke keurmerk van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor verantwoord gekweekte vis. Het is na de vorige maand gelanceerde tilapia de tweede kweekvis die voldoet aan de standaarden van het ASC-certificeringsprogramma. De pangasius is herkenbaar aan het zeegroene ASC-logo op de verpakking. Het logo geeft consumenten de garantie dat zij vis kopen die is gekweekt met zorg voor de natuur en de sociale omgeving.

Pangasius is een vissoort die in de laatste 10 jaar razend populair is geworden. De vissoort die in de Vietnamese Mekong Delta op grote schaal wordt gekweekt heeft dit jaar in Nederland de nummer 1 positie veroverd van meest gegeten vis. De jaarlijkse productie in Vietnam is in 10 jaar tijd van 150.000 ton naar 1,3 miljoen ton in 2011 gegroeid. Deze explosieve groei heeft tot onbedoelde negatieve neveneffecten geleid. Maatregelen worden dan ook doorgevoerd om het tij te kregen. De certificering van de Aquaculture Stewardship Council betekent erkenning voor de kwekerijen die hun kweekmethodes aantoonbaar verantwoord georganiseerd hebben. Zij gebruiken geen onnodige antibiotica, zuiveren hun afvalwater voordat het wordt geloosd op de rivier en zorgen ook voor goede arbeidsomstandigheden.

De oprichting van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het in Nederland gevestigde Initiatief Duurzame Handel (IDH). Viskweek is ’s werelds sterkst groeiende voedselproductiesector. Rond 2018 zal de visproductie afkomstig uit kweek die van de wilde vangst al overtreffen. Bedrijven met het ASC-keurmerk voorkomen bijvoorbeeld dat natuur wordt aangetast door waterverontreiniging, hebben strenge richtlijnen voor het tegengaan van het ontsnappen van kweekvissen en komen richtlijnen na op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en bewoners in de omgeving. De Aquaculture Stewardship Council (ASC) beheert als onafhankelijke organisatie de standaarden en het certificeringsproces. ASC certificeert de kwekerijen niet zelf; dat geschiedt door externe certificeerders. Deze werkwijze is vergelijkbaar met de bekende certificeringsprogramma’s voor duurzame visserij (MSC) en tropisch hardhout (FSC).

“Er is meer dan drie jaar gewerkt aan het opstellen van criteria voor een verantwoorde pangasius kweek. Zo’n 600 betrokkenen met verschillende achtergronden zijn hierin gekend. Een duurzame groei van de voor deze regio zo belangrijke bedrijfstak is alleen mogelijk door het reduceren van de impact. Terugdringen van de verontreiniging van de Mekong rivier en andere rivieren is daarbij een van de grootste prioriteiten", aldus Chris Ninnes, directeur van de Aquaculture Stewardship Council. ASC- kwekerijen moeten daarom onder meer investeren in het zuiveren van afvalwater voordat het geloosd wordt in de rivier.

Eerste ASC-gecertificeerde pangasiuskwekerij in Vietnam

De eerste pangasius die het ASC-keurmerk heeft is afkomstig van kwekerij Vinh Hoan in Vietnam. Vinh Hoan is een van de grootste pangasiusproducenten in de Mekong Delta. Het bedrijf is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de richtlijnen voor de verantwoorde kweek van pangasius. Het heeft tijdig de nodige aanpassingen doorgevoerd om als eerste de ASC-certificering te ontvangen. Vinh Hoan heeft het hele kweekproces onder ‘één dak’: van bevruchting tot eindproduct. Kwaliteit en traceerbaarheid zijn hierdoor gegarandeerd.

Een van de klanten die de ASC-pangasius nu reeds verkoopt is Queens. Retailleverancier Queens is marktleider waar het gaat om diepvries visfilet in Nederland. De pangasius met ASC-logo ligt binnenkort bij zo’n 2.000 supermarkten in het diepvriesschap. Meer leveranciers gaan de komende weken en maanden volgen.

Andere vissoorten

Na tilapia en pangasius worden in 2013 ook andere vissoorten ASC-gecertificeerd: venusschelpen, mosselen, oesters, abalone en zalm. De standaarden voor garnalen en forel, zijn nog in ontwikkeling, de eerste controles worden ook daar binnenkort verwacht.

 

AddThis Social Bookmark Button


Nieuwe NGO Good Fish Foundation gaat VISwijzer uitbreiden

Good Fish Foundation en Stichting De Noordzee trekken samen op - Vanaf vandaag zal de nieuwe NGO Good Fish Foundation zich met behulp van de VISwijzer gaan inzetten voor wereldwijde verduurzaming van de vissector.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com