Home Voedsel Overige Handelsmodel gebaseerd op eerlijker verdeling van welvaart

Handelsmodel gebaseerd op eerlijker verdeling van welvaart

Na Thailand en Sri Lanka zet Fair Trade Original een nieuwe handelsketen op in Indonesië. Het bedrijf zorgt voor meer lokale impact door fairtrade ingrediënten van boeren in het land van herkomst tot gereed product te laten verwerken. De lokale ondernemers vormen een onmisbare schakel met de boeren die de fairtrade ingrediënten verbouwen.

Bert Jongsma, directeur van het enige not for profit merk in de supermarkt: “Als de verwerker de producten succesvol kan exporteren, vergroot dit de afzet van de boeren en daarmee de sociale impact op de boerengezinnen. Wij noemen deze manier van werken de Original Chain.” Inmiddels wordt 37% van de door Fair Trade Original verkochte producten volgens de Original Chain methode gemaakt, zo staat te lezen in de Update! over 2016.

Handelsmodel

De organisatie legt de lat hoog. “Onze ambitie is enerzijds om zelf lokale ketens te realiseren. Daarnaast willen we ook andere merken en de handel prikkelen om invulling te geven aan fairtrade. Wij bieden een handelsmodel waarmee wereldwijd de welvaart eerlijker wordt verdeeld.”

Boemboes

Ook in Indonesië heeft Fair Trade Original concrete stappen gezet om een Original Chain te ontwikkelen. De boeren in Centraal Java worden in het proces begeleid om fairtrade en biologische ingrediënten te verbouwen voor een drietal boemboes. Jongsma: “Na ter plaatste de eerste recepturen geproefd te hebben, hebben we er alle vertrouwen in dat deze net zo lekker worden als onze populaire Thaise curries.”

Populair in de keuken

De Nederlandse consument kiest in de supermarkt steeds vaker voor eerlijke producten uit het Aziatisch schap. Afgelopen jaar zag het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt de omzet met 4% toenemen. De groei is te danken aan het succes van de culinaire lijn, zo blijkt uit de jaarcijfers. Met een omzetstijging van 24% vallen de producten van Fair Trade Original uit Thailand en Sri Lanka duidelijk in de smaak. Favoriet is de fairtrade kokosmelk, de populairste in de keuken met ruim 1,6 miljoen verkochte blikjes in 2016.

Relevantie op supermarktschap

Handelspartner Albert Heijn speelt in op de vraag van consumenten die willen weten waar hun producten vandaan komen, wat de leefomstandigheden zijn van mens en dier en wat de milieu-impact is. “De thema’s blijven voor onze klanten constant, de relevantie neemt toe,” aldus Marit van Egmond, Directeur Merchandise & Sourcing Albert Heijn. De supermarktketen nam de Thaise rijstnoedels op en presenteert de Aziatische culinaire producten van Fair Trade Original op één plank. Ook Jumbo Supermarkten onderschrijft de relevantie van fairtrade. Het bedrijf sponsorde een truck voor sinaasappelboeren in Ghana en plaatste het sinaasappelsap in alle winkels op het schap.

 

AddThis Social Bookmark Button


Handel in tonijn en haaien

 175 landen bijeen voor herziening handelsverdrag wilde planten en dieren. Handel in tonijn en haaien hoog op agenda CITES-conferentie. Regeringen van 175 landen komen van 13-25 maart in Doha (Qatar) bijeen voor de 3-jaarlijkse CITES-conferentie.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com